Ynglinge indvielse

Fra barn til voksen

Det vi kender, som konfirmation ved den kristne kirke og Ynglinge indvielse ved asatro, er et rite som handler om overgangen fra barn til voksen. For nogen hekse bliver det også kaldt for  Ynglinge indvielse og rite/ ritualet er dogmefrit, dvs. man kan sammensætte det på den måde, det passer bedst til en selv. Det kan enten forældre eller en der er godt til den form for rite/ritual der står for udførelsen, der er ingen opskrift og dog er der noget der gentager sig.

Sammensat af bilder fra DR programmet 'Min tro' vist på Ultra
Fra DR programmet 'Min tro' vist på Ultra

Det er d. 8. marts 2019 og vi har snakket med Mira om det at få et ritual der marker det at grå fra barn til voksen. Mira er i skrivende stund snart 17 år og betegner sig, som en heks under oplæring, hun er i gang med at finde ud af hvad det betyder at vær heks og  hvad der er specielt ved det for hende.

Da dine klassekammerater skule komfineres vidste du du skulle have en ritual og at det var det rigtige for dig?

Ja det har jeg vidst hele tiden, fra min søster fik sin, jeg ser meget op til min søster, da jeg var lille  jeg ville gerne det samme som hun, så på den måde vidste jeg bare at det var det jeg ville, så der har der ingen tvivl været der.

Mens de andre gik til præst, hvad lavede du?

 Jeg gik bare til valgfag, der var der, som alle muslimerne også gjorde når de andre var til præst.

Da dine klasse kammerater gik til præst, havde de en bestemt dag de skulle komfineres, hvad var det, der valgte dagen for dig?

Det var bare den dag det skulle være, det var en god dag i foråret hvor jeg rigtig gerne ville, men alligevel vare det før alle andre. 

Jeg havde på en måde to fester, en for min familie og venner og så holde jeg denne her ritual for de kranfulde hekse der har været i mit liv.

Var de alle sammen hekse ved den anden fest?

Nej ikke alle sammen, der var også min mormor, som ikke har nogen form for at være heks.

Hvad siger muggler til at du har haft denne form for ritual i stede for en komfimnation?

De ved ikke at jeg har haft det her ritual, jo mine tætteste venner ellers har jeg bare sagt at jeg er blevet nonefimret og det er jo en ok normal ting her i Danmark.

Af de to fester hvad kom først?

Ritualet med de kraftfulde kvinder.

Hvordan forgik det?

Det startede med en brunch, nogen af de kraftfulde kvinder der har været i løbet af min levetid var inviteret, hver kvinde fået til opgave at give en gave, som ikke nødvendigvis var noget der bare var købt, men noget spirituel, det kunne være røgelse, og jeg fik en kraftfulde sten fra Grønland og noget fra fra Hawaii, noget til min udvikling på vejen ind i voksen livet.

Efter brunch´en skulle vi ud i skoven til det her ritual, vi lavede en cirkel og der var også nogen kvinder der var udvalgt til at der skulle stå for at kalde elementerne. Så tog vi en runde, hvor hver i sær skulle give nogen visdoms ord med på vejen, til mig, det her unge barn på vej til voksen kvinde,  jeg stod inden i cirklen og de trådte frem et skridt, skiftevis og talte til mig. Der var flere hvor jeg blev rørt over det de sagde, der var nogen der gav mig gode råd og ja det hele var bare fantastisk og jeg var virkelig taknemmelig for hver at de gid at være her med mig og fejre det her, det var ligesom et bust til min selvtillid og styrke, så blev cirklen lukket ned som man normalt gør ved et ritual.

Du snakker om kvindelige kraftfulde hekse, der var til din ritual, hvad nu hvis det en dreng, der var på vej til at blive mand, tænker du han også kunne marker en sådan dag som heks?

Ja daa selvfølgelig det behøver slet ikke a være kvinder, det kunne også være mænd, det er jo bare forkæl på de folk, der har været tæt på dig i  livet. 

Så det med alle andre får kjole osv. det har du netop også fået ved den anden fest?

Ja jeg blev kørt rundt i veteranbil og fik også den der hvide konfirmations kjole og fik også den her store fest, jeg fik ikke sprunget noget over, min mor syndes det er vigtigt at selv om jeg vælger denne her tro, er der ikke noget der skal udskælde min fra andre.

Hvad betyder det enlig at at have en sådan dag hvor man markere skællet mellem barn og voksen livet?

Hvad det betyder det? Det betyder bare at en ung pige bliver sendt videre til voksenlivet, på samme måde som en konfirmation betyder i kristen tro.

Et ritual og en fest sener var hele din overgang fra barn til voksen færdig?

Nej, der var også et ritual i forhold til min første minutration, her handlede det om det med at gå fra barn til kvinde. Til det ritual var det kun mig, min søster og min mor. Jeg havde en box jeg havde lavet i billedkunst, hvor der blev lagt nogen minder i et lille billede af mig i og der var skrevet noget noget, noget legetøj, altså  elementer fra barnedommen, noget masturbation blod, som var puttet her i denne her box.  Vi lavede en cirklen og påkaldte elementerne, gravede boxén ned  på mit  speciel sted, hvor jeg blev nonfirmeret og så skulle jeg sige nogen ord om hvordan det har været, et farvel til barndommen. På denne måde er det her sted ligesom blev mit sted hvor jeg kan gå ud og finde kraft sener hen i livet og bruge det sted, som min ritual plads.

Hvad har alle de her 3 dele så givet dig?

Jeg vil sige siden de 3 ritualer har jeg vokset meget op, jeg er blevet meget mere selvstændig, jeg er vokset og det har man kunne følge på mine handlinger og min personlighed så det har gjort meget.

Har de gjort dig mere bevidst om at du er ved at blive voksen?

Ja helt klart.

De fotos der ikke er fra DR programmet ‘Min tro’ er udlånt af Miras mor.