Et hekse liv

 14. september 2020

Jeg syndes det er spænde at høre om de forskelige måder at være heks på, for det er en ny fortælling hver gang, der er lige så mange måder at være heks på som der er hekse, se det er et godt sted at starte med en fælles betegnelse 😉 og flere gange er jeg blevet spurt hvad er jeg for en?

Min veninde kom så med den vanvittige ide om, at her også skulle være en artikel om hvor jeg fortælle lidt om mig, så jeg bad hende om at stille mig nogen spørgsmål til en sådan en heks som mig, og her kommer de.

Til at starte med hvad er du for en?

Jo jeg er en Dittekarina en,  min yngste datter sagde en gang at mørket er bange for mig og derfor var det godt at holde mig i hånden når det var mørkt. Men sandheden er, at det har taget mig en lang omvej at komme der til. Som teenager jeg bange for mig selv, for de ting der tiltrak mig og for det, der var om mig, som ingen andre så, hørte, mærkede – jeg var anderledes end dem om mig og meget alene med det. I dag er det heldigvis anderledes og jeg ved at mørket ikke kun er mørkt, men en nuance af lyset. Er mørket bange for mig? Jeg tror vi blev vist bare venner hen af vejen.

Der ud over kan jeg sige i skrivende stund er jeg 47 år , mor til to og står blandt andet bag hjemmesiden her.

Hvornår fandt du ud af at du er heks?

Enlig var jeg ret længe om at påtage mig titlen heks. Ser du, jeg har altid fået af vide jeg var anderledes og mærkelig og enlig også lidt skræmmende,  jeg blev sammenlinet med forskelig film hekse lige fra dem i The craft til dem i Charmed. Det har altid irriteret mig, netop fordi jeg var meget anderledes end dem jeg var i nærheden af og til tider også skræmte mig selv. Men jeg havde bevæget mig i Hekse verden, altså som fora og den slags i langtid, inden jeg kaldte mig ikke heks, der var for mange fordomme i den titel. En dag var jeg sammen med en clairvoyant og hun udbrød i ren begejstring inden jeg overhoved havde sagt noget “aaaj du er jo en rigtig heks!” Fra der af tænkte jeg ok fuck det så er jeg heks, men så vil jeg også være med til at definere hvad en heks er!!! 

Da jeg så påtog mig titlen kiggede min familie på mig og sagde “ja, det har vi vist hele tiden”.

Så formidling af hvad en heks er, er vigtig for dig? 

Det er det også, men det har ændret sig. Tidligere har jeg været optaget af at hjælpe andre, der netop kender til det at være bange for sin egen underlighed og ikke vide hvad de skal stille op med sig selv, og det har beriget mig med at jeg har set mennesker i deres allermest rædselsfulde skyggeside, men også deres ufattelig smukke evne til at udvikle sig til at være et fantastisk udviklende væsen. Men formidlingen har ændre sig, for det at være heks i dag, er noget andet i dag en det var før.

 Hvordan det?

Det er blevet hurtigere, du kan finde alt på nettet og ting som  hekse, der har været i hekse i mange år har måtte kæmpe sig til, bliver lige skimtet og så ja bliver lige vendt i et lækkert Instagram billede og hallo så er det heks for alle pengene. Men det er det der er tiden og for hekse har der jo enlig hele tiden været en udvikling. Hvis  vi går lidt tilbage og lige tager lidt historie i turbo overskrifter, altså den gang Gerald Gardner sagde, det at vær heks hedder wicca og det er et præsteskab, med et hvis hierarki og at man indvies i sin cirkel, Hvad gjorde de andre heks? De lagede armene over kors og sagde “øøøhhhaf hva for noget?”

Så gik der nogen år og man vendte sig til de der wiccaner hekse og deres måde at gøre tingene på, men så kom Scott Conningham og han sagde ”aarrr altså man behøver ikke en cirkel, man kan godt selv”, og så krydsede wiccaner heksene deres arme og sagde “det var da vis noget være sludder”. 

I lang tid har der været forskelige hekse, både af traditioner og stil, som fx inspireret af shamanisme eller folk lore eller af wicca. Det har været helt okay, men nu sker der så noget nyt. Dem der bliver kaldt de alternative, floffy poff folk kommer mere og mere ind i hekse miljøet, uden at tage højde for hvad heksen har af viden/baggrund. De kommer med deres englebasse og lys-arbejde energi og siger de også er hekse.

Jeg tror at tiden er inde til at bagrebet hekse ændre sig igen, man kan sige at tiden er løbet fra at være hekse autoritet, det vil fok selv være på deres helt egen hjemmestrikket måde. Er der godt eller skidt? Det er noget andet… og jeg tror at det betyde at dem der er heksede på den lidt gammeldages måde, hvis man kan sige sådan, trækker sig lidt tilbage, lukker lidt i og hemmelig holder ting igen, i hver fald for en tid.

Det virker som om du bruger new age og psykologi i dine hekserier

Ja meget og filosofi og mytologi. Altså new age verden er også igang med at ændre sig og det sker også med jævne mellemrum lige som vi før var inde på i hekse verden, den er i gange med at bliver mere religiøs og det er nok også derfor dem der ikke helt kan se sig selv i det hopper over i hekse verden.  Jeg syndes man kan forstå verden i gennem psykologi, filosofi, mystik, det okkulte og den mytologiske verden, selv eventyr. Men ja jeg bruger det hele, både til at se fragmenter af den verden og virkelighed vi lever i, men også til at forstå mine med mennesker.

Arbejder du i coven eller alene?

Jeg er vel enlig solitær der ofte arbejde sammen med andre. Men jeg faktisk meget privat med selve min heksekunst.

Hvad er heksens rolle idag?

HA! ja det er et godt spørgsmål. Jeg tror netop det der ligger bag det spørgsmål er grunden til at der er så mange forskelige hekse. For nogen er det det at hjælpe andre og være healer, for andre er det for at kunne bøje verden til til deres egen fordel og andre igen er det er det en personlig udvikling.

Hvad er heksens rolle for dig?

Det ved jeg enlig ikke, vi er nok tilbage til der hvor det er andre der siger jeg er heks, jeg syndes enlig bare jeg er mig, og hvis det at være mig er at være heks, jamen så er jeg vel heks. Men hvis jeg skal sige noget så er det personlig udvikling.

Som mor giver du det at være heks videre?

Som udgangs punkt nej, jeg har ikke lært mine piger ritualer og hekse filosofi, hvis vi kan kalde det. Men de har jo set hvordan jeg håndtere verden og jeg har opdraget dem til at være nysgerrige og stille spørgsmål, og de spørgsmål de kommer med svare jeg på, det er så ikke altid de lige kan bruge mine svar til noget, men det er vel bare det at være mor tænker jeg.

Har det haft nogen omkostninger at være heks?

Ja, der var en gang en pædagog der meldte mig til familie afdelingen på kommunen, der blev sat alle mulige undersøgelser i gang og det viste sig så at hun havde anmeldt mig fordi jeg er heks. Det gjorde ondt og det betød at jeg på en måde meldte mig helt ud af hekse verden, det skal siges der skete også nogen andre kedelige ting, på det tidspunkt, så jeg vendte hele hekse verden ryggen og lukkede faktisk ned for asdun, lukkede og slukket for folk der var i hekse verden, prøvet at “se” ud som en muggel. Efter 14 dage sagde den store af min piger om jeg ikke bare skulle være mig selv igen, det var jeg nu en gang bedst til. Det tog sin tid, og til tros for det, gør det stadigvæk ondt selv om det er flere år siden. Og det med at lukke det hele ned, det hold jo ikke, et år eller sådan noget og så var jeg i gang igen.

Men hvorfor vælger du så stadigvæk at være heks?

Ja, jeg syndes jo bare jeg er mig og jeg tror slet ikke jeg har valgt at være heks, jeg tror det at være heks har valgt mig.

Desuden er der i den sener tid flere og flere der kalde mig en vølve. 

Hvad er en vølve?

Ultra kort vil jeg sige, at en vølve  er  den modne kvindelige heks af den nordiske tradition og efter som jeg har en hel det præferencer til den nordiske tradition. Men både hekse titlen og vølve titlen er noget andre har valgt at kalde mig, og jeg tror i virkeligheden det bunder sig i en mode ting.

Hvis du skulle komme med 3 råd til en heks?

  1. Være nysgerrig, dyk ned i ting, hør på hvad andre har at fortælle, men lad være med at blive forført og mindste jordforbindelsen.
  2. Lad vær med at tror du ikke er heks fordi du ikke er heks på samme måde som andre er, det kommer inder fra og der er ikke en facitliste på at være heks.
  3. Acceptere at det at være heks er en udvikling og det er ikke alle dage du er lige hekset.

Dittekarina (altså mig) står bag siderne asdun.dk – den du er på nu og hex1.dk hvor Asduns og Dittekarinas podcast kan findes, som bl.a. Heksetimen serrien og så står hun/jeg også bag hjemmesiden dittekarina.dk og har ind til nu udgivet et rune hæfte, der hedder Magi og runer.