Håndfæstning

Hvad er en heksehåndfæstning? 

Helt kort er det en ikke officiel måde at forsegle et ægteskab på, det er almindeligt anvendt i wicca eller andre hedenske ceremonier. Et par får bundet deres hænder sammen under ceremonien for at symbolisere deres forbindelse og hengivenhed til hinanden. Den enlige oprindelse af håndfæstning er ikke kendt, og dog, det anses det for at være en keltiske tradition, præ-dating kristendom. 

De steder det er beskrevet fortæller, at hvis parret overlevede livets forhindringer resten af dagen (bundet sammen), ville de overleve i ægteskab sammen. Men i den skotske keltiske tradition ville bindingen være et helt år og en dag, og først da hvis parret efterfølgende ønskede at blive sammen, blev håndfæstningen formelt anerkendt som deres bryllup ceremoni. 

I dag er det slet ikke så besværligt. Der bliver sagt smukke ord ved ceremonien, der tilføjer ægte romantik og personlig betydning, hvilket gør det meget specielt! Parrets hænder bindes sammen og flere smukke ord for fremtiden gives med på vejen.

Det er i det hele taget meget nede på jorden, parret vælger den de vil have til at holde ceremonien om det er en præstinde/præst eller anden forretter og sammen gennem går de skabelsen af deres håndfæstning, med valg af egnede aflæsninger, løfter, løfter og ord for at skabe kærlighed, varme og energi i deres håndfasthed. 

Præstinde/præst eller foretter er enlig den der diriger, den ceremoni der er blevet skabt af parret og foretter, således at parret på dagen bare kan give sig hen.

Fra det virkelige liv

Nu er det en ting med en kort manual, men hvordan har andre oplevet det? Nu er det d. 22. januar 2019 og vi spurte Mai-Brit Guldhammer Thomsen, en eklektisk heks, om hun ville fortælle om sin håndfæstning og hun vil gerne svare på vores spørgsmål:

Mit navn er Mai-Brit Guldhammer Thomsen, eller Ayla Morgenstjerne hvis du vil. Jeg er eklektisk heks, og har været ude af ”kosteskabet” i 19 år efterhånden. Jeg er 34 år (pr. 21. januar 2019), og jeg er bosat i syd Norge. Jeg arbejder med mange forskellige ting. Bl.a. med trommerejser og intuitiv kunst. Jeg følger ikke en bestemt sti, men blander og mixer hvad føles rigtigt for mig. På nuværende tidspunkt arbejder jeg mest med earth healing og månen.

”Hvad fik dig til at få heksebryllup/ håndfæstning?”

Jamen jeg er heks. Så det passede vel meget godt he he. Har aldrig haft lysten til et kirkebryllup. Ikke engang da jeg var barn/yngre. Har altid gerne ville have et udendørs bryllup. Er jo så heldig at min mand syntes det var en god idé. Måtte dog gå med til at han får hans kæmpe bryllup når vi engang har råd lol.

”Hvad gør man som heks der gerne vil giftes?”

Da vi bestemte os, snakkede vi om hvad vi gerne ville have og hvad vi ikke ville have. Vi var jo så heldige at jeg kendte en dejlig kvinde som har foretaget håndfæstelser før. Både for Asetroende og for hekse. Så vi spurgte hende og derfra fandt vi en dag sammen med hende. Da min mand ikke er heks på samme måde som mig, valgte vi ikke at have bestemte gudinder og guder indover. I stedet brugte vi universet og moder jord.

Når man som heks gerne vil håndfæstes, skal man jo huske på at det ikke er juridisk bindende, som hvis man fx tager på rådhuset. Derfor er der mange der gør begge dele samme dag. Den heksede del kan de fleste gøre. Man spørger en som man stoler på og som er villig til at hjælpe, og derefter arbejder man sammen med personen for at få det på en måde der passer til en og ens partner. Og det kan jo gøres på utallige måder. 

”Er det vigtigt at det er en heks der står for håndfæstningen?”

Det er vel ikke decideret vigtigt, men i al fald en meget god idé, da en anden heks jo har forståelsen for hvorfor og hvorledes. Tvivler på at der er mange udenfor miljøet som kender noget til fx de forskellige symbolikker og evt. traditioner. Hende vi havde som foreretter er fx Asetro/nordisk heks. Så man kan godt have en som ikke følger samme sti som en selv.

”Hvad siger hekse præstinden/præst/foreretter ved et hekse håndfæstning?”

Jamen det er jo vidt forskelligt. Det kommer jo helt an på hvad man gerne vil have sagt. Der er ikke en bestemt skabelon som man går ud fra, da alle heksebryllupper er forskellige, netop pga. at vi alle er hekse på hver vores måde.

”Hvordan forgår et sådan håndfæstning enlig?”

Kan jo kun fortælle hvordan vores foregik, da jeg ikke har været med til så mange. Det sidste, udover vores eget, var for 8 år siden. Vores foregik ved at vores gæster stilte sig i en cirkel omkring os. Vores foreretter påkaldte de 4 verdenshjørner, og inviterede universet og moder jord til at være med,  og inviterede universet og moder jord til at være med, imens hun lukkede cirklen. Derefter fortalte hun hvorfor vi alle var samlet. Hun sagde nogle søde ord og foretog vores håndfæstelsen og bandt vores hænder sammen med det bånd vi havde med til det. Derefter blev der holdt skålerunde, hvor hver af vores gæster kunne sige et ønske for os, eller bare sige tillykke. Så blev cirklen åbnet, og alle blev takket for at være med.

Derefter tog vi hjem til min familie hvor vi holde et lille gilde med mad og hygge.

Skal man have noget bestemt på?”

Nej, det vil jeg ikke sige. Man skal tage det på som man har lyst til. De fleste har dog ”hekset” tøj på, som passer netop til dem og deres stil. Personligt havde jeg syet en hvid kjole (går normalt slet ikke i hvidt) i velour og havde et rødt bånd om livet, samt et pande smykke på, mens min mand havde en rød middelalder inspireret skjorte på og cowboybukser samt hans medicinpose.

”Er der bestemte traditioner?”

Det er egentlig et godt spørgsmål. Det kommer jo helt an på hvilken sti man følger. Jeg ved at mange har en kost som de springer over. Nogle giver en lille gave til deres gæster. Vi havde en skålerunde. Hvis der er en masse traditioner, fulgte vi dem bestemt ikke. Dels fordi vi skulle holde det i Danmark (vi bor i Norge og vi har ikke bil til at transporter ting i), og dels fordi vi har forskellige stier og følger forskellige veje.

”Ved et traditionelt bryllup siger man at man skal have:  noget nyt, noget lånt, noget gammelt og noget blåt.  Er der også sådan noget ved en håndfæstning?”

Ikke så vidt jeg ved. Har i al fald ikke hørt om det. Men man er jo fri til at vælge at bruge de traditioner, for de er jo ikke kristne. Det er gamle traditioner som er brugt til at skabe en god base for fremtiden. Ligesom at bruden har en mønt i sin venstre sko (mener jeg det er), som skulle hjælpe med at skabe en god økonomi i hjemmet. Men der er jo selvfølgelig båndet man bliver bundet med, nu hvor jeg tænker lidt over det. Det skal man iflg. traditionen hænge over sengen. Kan ikke huske den præcise grund, men det er noget med at det skaber kærlighed og et godt ægteskab. Vores hænger over vores seng.

Nogle godt råd til dem der gerne vil heksegiftes ?

Spring ud i det. Det kan være så stort eller småt som man gerne vil have det. Det bedste råd vil nok være at snakke om hvad man hver især gerne vil have med. Hvilken guder/gudinder skal påkaldes? Vil man have elementaltre? Hvad skal man have på? Hvem skal forerette det? Helt ligesom et ganske alm kirkebryllup. For det er jo i bund og grund, et bryllup. Bare lidt anderledes. Og så skal man huske på at man 2 individer med forskellige ønsker og drømme. Accepter hinanden og find gode kompromis hvis man ikke kan blive 100% enige.

Lige til sidst hvad var det bedste ved dit hekse bryllup?

Jamen det var jo at blive bundet til den person jeg elsker. At kunne fejre vores kærlighed sammen med familie og venner. Det var en super dejlig dag. Og da det var et heksebryllup, kunne jeg være 100% mig selv foran alle. Er så heldig at min familie, somewhat har accepteret mit valg som heks. Det er bare ikke så tit de ser mig fuldt heks lol.

Alle billeder er taget af HHNPhoto (Hans Henrik Nielsen)