Dette er et fordansket helgennavn for den hellige Johannes Døberen, som skulle være født på den 24, dagen efter Sankt Hans, som vi så i Danmark fejer dagen før d. 23. I Danmark/ norden har vi en tradition at feste aften før højtiden, og netop derfor holdes det om aften før. Denne aften er, som så mange andre traditioner dækket til af kristendom, for at dækker over de hedenske festligheder. Så Sankt Hans er også midsommer/ sommersolhverv eller litha som ligger den 21.
Oprindelig blev midsommernatten opfattede som en nat fyldt med magiske naturkræfter – både onde og gode. Urter og kilder var særlige hellige, og folk opsøgte kilderne og plukke helende urter på denne aften. Og i dag er sommersolhverv stadig en dag hvor magien i naturen er noget særligt for hekse og andre der ære den gamle viden. Det er her der bliver taget afsked med sommeren og samlet de særlige magiske urter ind. val
I dag har vi en heks på bålet en tradition der er ganske ny, et sted i 1860érne, den kommer fra Tyskland. På bålet er en heks, heksene flyver ifølge overleveringen til Bloksbjerg i Harzen sankthansaften og -nat. Ganske vist fundet hekseafbrændinger sted i dansk historie, men den del af historien er ikke forbundet med bålet denne nat, formålet med bålet var at skræmme hekse og onde ånder væk, frem for at brænde dem af.
Det er den længste dag og den korteste nat, solen er på sin højeste energi, fokuser på hvad der bringer dit live, giver det lys og glæde og hvordan du udvikler det, dette dag og natten for selv udvikling. (læs mere om denne festlighed her.)