Nu er naturens skatte kammer i fuld flor. Månedens navn stammer fra den romerske gudinde Juno (Jupiters hustru), der var gudinde for kvindelig frugtbarhed. Det oprindelige navn var Skærsmmermåned.
Junis måner
Junis fuldmåne bliver kaldt jordbær-måne, det er her de forskellige bær kommer frem og for indianer fra det norlige Amerika var det hoved saligt jordbær der oprindeligt kun var vild fremme i en kort periode og det er her fra navnet for denne måne kommer. I norden hvor vi ikke kendte til de store jordbær blev månen kaldt rose månen, da det var her omkring de blomstret for fuld flor, men den kom enlig også ret sendt til Danmark, det gør at jeg selv kalder denne måne for skovbær månen.
Det sker at der er to fuldmåner i juni og i nyere tid har den anden fuldmåne i en måned fået navnet blåmåne, men enlig er den ældre definition af en blå måne den tredje fuldmåne i en sæson, der har fire fulde måner, dette kaldes en sæsonbetonet blå måne, det sker, ifølge NASA, ca. hvert 2,5 år . Men som sagt, er det blevet modernet i nyere tid, at kalde den anden fuldmåne i måneden blåmåne.
Grundlovsdag
Den 5, juni 1849 fik Danmark sin første grundlov underskrevet af Frederik 7. og dette fejres på denne dag. Grundloven er siden hen blevet ændret i 1915 hvor kvinderne fik valgret og i 1953 hvor vi i Danmark fik kvindelig arvefølge. Det er en national mærkedag.
Fars dag d. 5.
I Danmark ligger denne dag på Grundlovsdag og der har den ligget siden 1935, traditionen kommer fra USA hvor en kvinde i 1910 der var af en stor søskendeflok ville ære sin far, som havde opdraget dem alle alene far.
Valdemarsdag d. 15.
I følge savnet fald Dannebrog ned fra himmelen denne dag i 1219 under kong Valdemar sejrs krigstogt i Estland, og det har været en national mærkedag siden 1913, i 1920 fejres på samme dag genforeningen med Sønderjylland.
Sankt Hans
Dette er et fordansket helgennavn for den hellige Johannes Døberen, som skulle være født på den 24, dagen efter Sankt Hans, som vi så i Danmark fejer dagen før d. 23. I Danmark/ norden har vi en tradition at feste aften før højtiden, og netop derfor holdes det om aften før. Denne aften er, som så mange andre traditioner dækket til af kristendom, for at dækker over de hedenske festligheder. Så Sankt Hans er også midsommer/ sommersolhverv eller litha som ligger den 21.
Oprindelig blev midsommernatten opfattede som en nat fyldt med magiske naturkræfter – både onde og gode. Urter og kilder var særlige hellige, og folk opsøgte kilderne og plukke helende urter på denne aften. Og i dag er sommersolhverv stadig en dag hvor magien i naturen er noget særligt for hekse og andre der ære den gamle viden. Det er her der bliver taget afsked med sommeren og samlet de særlige magiske urter ind. val
I dag har vi en heks på bålet en tradition der er ganske ny, et sted i 1860érne, den kommer fra Tyskland. På bålet er en heks, heksene flyver ifølge overleveringen til Bloksbjerg i Harzen sankthansaften og -nat. Ganske vist fundet hekseafbrændinger sted i dansk historie, men den del af historien er ikke forbundet med bålet denne nat, formålet med bålet var at skræmme hekse og onde ånder væk, frem for at brænde dem af.
Det er den længste dag og den korteste nat, solen er på sin højeste energi, fokuser på hvad der bringer dit live, giver det lys og glæde og hvordan du udvikler det, dette dag og natten for selv udvikling. (læs mere om denne festlighed her.)
Vejr varsler for juni
Før 2001
Middel temperatur 14,3 °C
Nedbør 55 mm
Soltimer 209
efter 2001
14,6°C
68 mm
239
I juni varme og regn dertil, således bonden det have vil.
Litteratur:
Wheel of the year living the magical life, Pauline Campanelli, Llewellyn Publications, 2003.
Familiens bog om årets traditioner, Ulrikke Gercke mfl. Politikkens forlag.
Køkkendagbogen, Anette Eckmann, Lindhardt og Ringhof, 2004.
Heksens håndbog, Dannie Druehyld, Høst og Søn, 1998.
Romerske guder og helte, Leo Hjortsø, Politikkens forlag,1982.
Hjemmesiden: Vejrvarsler.dk og dmi.dk