Sabbat

Når heksene fester - eller...

Årstids fester som også kaldes sabbatter, er ikke bare datoer i en kalender, men også en fortælling om årets gang, hvordan årstiderne ændrer sig og påvirker os og jorden vi bor på – Moder jord. 

Hekse, asatroende, shamaner og en hel del okkultister fejrer årstiderne, traditionelt er det de forskellige gamle årstids feste der fejres, dog har de forskellige traditioner forskellige navne til dagene og ikke alle har traditioner har haft 8 festdagen. Oprindeligt var årstidsfester hvor man fejrede høståret, det handlet om solens genkomst, om en frugtbar afgrøde i sensommeren og mørkets tilbagevenden om vinteren, en slags liv, død og genfødsels cyklus. 

Ser vi på datoerne til disse gamle fest dage, vil vi opdage at den kristne kirkes fest dage ikke er tilfældigt valgt. Da Kristendommen indførte deres helligdage lage de dem på de festdage befolkningen havde i forvejen og derfor er de selv i vores tid, ikke så fremmet for ikke hekse…….(skal vi kalde dem muggler frem over?) 

Her binder vi os ikke til en fast tradition, derfor bruger vi her på Asdun navne der er knyttede til årstiden og ikke en tradition, dog vil vi her nævne begge navne. Det er traditionelt meget wiccansk at holde alle 8 sabbat, dog har flere ikke wiccanske hekse her i Danmark også taget dagene til sig. 

Datoerne er:

2. februar: Midt Vinter (Kyndelmisse /Imbolg) nogen holder denne dag d. 1.
21. marts: Forårsjævndøgn (Ostara/Eostre)- kan det variere fra år til år med 1 – 2 dage
30. april: Maj Nat (Valborgsaften/ Beltane)
21. juni: Sommersolhverv / midsommer (Litha)-kan det variere fra år til år med 1 – 2 dage
1. august: Før Høst fest (Lammas / Lugnasadh) nogen hoder denne dag d. 2.
21. september: Efterårsjævndøgn (Mabon)- kan det variere fra år til år med 1 – 2 dage
31. oktober: November Nat (Allehelgensaften /Samhain)
21. december: Vintersolhverv (Yule)- kan det variere fra år til år med 1 – 2 dage

Inspiration til sabbatrene

En lille opfordring

Du kan rense og rengøre dit alter/kraftsted og pynte det med årstidens farver og symboler. På den måde får du årstidens energi og stemning ind i dit magiske arbejde. Du kan også invitere årstiden ind i dit hjem ved at pynte med naturens gaver og farver, gøre dit hjem og dig selv klar med stearinlys, tæpper, puder, bøger og sysler der passer til årstiden og endeligt på selve sabbat-dagen/natten lav en ceremoni – alenen eller sammen med andre.  Der er mere inspiration under hver sabbat

Du er velkommen til at dele dine traditioner for de forskellige sabbatter, med tekst, foto eller YouTube videoer på asdun´s Facebook gruppe side her.

Hviste du at logoet til Asdun er inspireret at årets cyklus de 8 sabbatter og hjulet der køre rundt.?

 Billedet for oven er et sammenarbejde med Hans, der har fotograferet og DK der har lavet grafisk