Sabbat

Heksens højtider.

Årstids fester som også kaldes højtider eller sabbatter, er ikke bare datoer i en kalender, men også en fortælling om årets gang, hvordan årstiderne og vores liv, ændrer sig og påvirker os og jorden vi bor på – Moder jord. 

Hekse, asatroende, shamaner og en hel del okkultister fejrer årstiderne, traditionelt er det de forskellige gamle årstids feste der fejres, dog har de forskellige traditioner forskellige navne til dagene og ikke alle har traditioner har hejre de 8 festdagen. Oprindeligt var årstidsfester hvor man fejrede høståret, det handlet om solens genkomst, om en frugtbar afgrøde i sensommeren og mørkets tilbagevenden om vinteren, en slags liv, død og genfødsels cyklus. 

Ser vi på datoerne til disse gamle fest dage, vil vi opdage at den kristne kirkes fest dage ikke er tilfældigt valgt. Da Kristendommen indførte deres helligdage lage de dem på de festdage befolkningen havde i forvejen og derfor er de selv i vores tid, ikke så fremmet for ikke hekse…….(skal vi kalde dem muggler frem over?) 

Det er traditionelt meget wiccansk at holde alle 8 sabbat, dog har flere moderne hekse taget alle 8 højtider til sig.  Man kan sig de 4 højtider der er  jævndøgne og solhvervne har solen som tema, og de andre 4 har månen som tema.

Inspiration til sabbatrene

Du kan rense og rengøre dit alter/kraftsted og pynte det med årstidens farver og symboler. På den måde får du årstidens energi og stemning ind i dit magiske arbejde. Du kan også invitere årstiden ind i dit hjem ved at pynte med naturens gaver og farver, gøre dit hjem og dig selv klar med stearinlys, tæpper, puder, bøger og sysler der passer til årstiden og endeligt på selve sabbat-dagen/natten lav en ceremoni – alenen eller sammen med andre. En simpel meditation kan også bruges, med fokus på hvad har denne højtid til dig i dette år. 

Der er mere inspiration under hver sabbat

Datoerne er:

2. februar: Midt Vinter (Kyndelmisse /Imbolg) nogen holder denne dag d. 1.
21. marts: Forårsjævndøgn (Ostara/Eostre)- kan det variere fra år til år med 1 – 2 dage
30. april: Maj Nat (Valborgsaften/ Beltane)
21. juni: Sommersolhverv / midsommer (Litha)-kan det variere fra år til år med 1 – 2 dage
1. august: Før Høst fest (Lammas / Lugnasadh) nogen hoder denne dag d. 2.
21. september: Efterårsjævndøgn (Mabon)- kan det variere fra år til år med 1 – 2 dage
31. oktober: November Nat (Allehelgensaften /Samhain)
21. december: Vintersolhverv (Yule)- kan det variere fra år til år med 1 – 2 dage

Helt personligt

Helt personligt ser jeg årshjulet, som en smuk fortælling om årets gang, hvordan årstiderne  ændre sig og hvordan de påvirker os og de jord vi bor på. Om fødslen, livet, døden og genfødslen, om det vi er i, det der er under os og det der er over os.

Og jeg ved godt jeg bruger navne på de forskelige højtider som ikke er det der findes flest opslag af, men for mig er det vigtigt at pille det religiøse ud som jeg ikke selv er en del af.

Her er et bilede fra mine noter, måske det kan give et overblikover de podcast meditations-trommerejser der ligger under hver sabbat.