November

Årets sidste efterårs måned, den er opkaldt efter novem, der er latin for ni, så den 11. nånde hedder 9, det ældre dansk navn for denne måned var slagtemåned. Det er en måned med blæst, rusk og regn og vi kan på ingen måde bilde os selv ind at det stadigvæk er bare en lille smule sommer.

Novembers måner

Novembers fuldmåne bliver kaldt bæver-måne, det kommer af at man kan se bæveren gøre klar til vinteren ved af sikre sine dæmninger, inden isen kommer. Nogen gange bliver den også kaldt forst månen.

Det sker at der er to fuldmåner i marts, og i nyere tid har den anden fuldmåne i en måned  fået navnet blåmåne, men enlig er den ældre definition af en blå måne  den tredje fuldmåne i en sæson, der har fire fulde måner, dette kaldes en sæsonbetonet blå måne, det sker, ifølge NASA, ca. hvert 2,5 år . Men som sagt er det blevet modernet i nyere tid, at kalde den anden fuldmåne i måneden blåmåne.

Allehelgens dag

Er det en kristen dag hvor alle de hellige mænd og kvinder der ikke har en navnedag kan æres en dag sammen i stedet for. Den falder på den første søndag i måneden.

Mortensaften

Morten, der oprindelig hed Martin af Tours, hans aften ligger den 10., Morten blev født i 316 og døde i 397. Han kom som meget ung i læren, her opdagede han efter nogen år kristendommen og blev kristen. En dag hvor han var ude at ride mødte han en tigger, men Morten havde intet at give, så han delte sin kappe i to og gav den ene del til tiggeren. Sener så Morten i en vision Kristi bære denne kappe.

Morten grundlagde et kloster, hvor han prædikende som præst, og med tiden 386 blev han også biskop, i følge historien valgte borgerne af Tours ham som biskop, men han ville ikke, eller han var for beskeden til at modtage denne ære, så han gemte sig i en gåsesti, men gæssene skræppede op og afslørede ham og han blev biskop i mod sin vilje. Og fordi gæssene havde afslørede ham udnævnte han den 10. november til officiel gåseslagtnings dag, det er grunden for at spise gås denne dag.

Vejr varsler for november

Før 2001:

Middeltemperatur: 4,7 °C

Nedbør: 79 mm

Soltimer: 54

efter 2001     5,7 °C

75 mm

58

Den 1. Kulde og sne på denne dag vasker en meget hård, streng og lang vinter.

Den 10. Mild mortensaften varsler hvid jul. og frost mellem mortensaften og mortensdag varsler en kold vinter.

Den 11. Falder løvet af træerne før mortensdag, bliver det en kold vinter. Er denne dag våd, varsler det en ustadig vinter. Er vejret derimod klart, vil vinteren blive streng.

Den 23. Er vejret mildt på denne dag, varsles en streng vinter.

Den 25. Frost denne nat varsler frost i atten uger.

Det der kan findes i naturen til foråd her i november, bør enlige ikke høstes for det første bliver der mindre af det og dyrene skal jo også overleve vinteren. For det andet siges det, at ting rådne hvis det bliver høstet efter Allehelgens aften, da frosten gør de forskellige ting splattede, en der har god gavn af frosten er slåen, men den kan man jo enlig bar putte i fryseren og så har den fået frost.

 

Litteratur:

Familiens bog om årets traditioner, Ulrikke Gercke mfl. Politikkens forlag.

Køkkendagbogen, Anette Eckmann, Lindhardt og Ringhof, 2004.

Hjemmesiden: Vejrvarsler.dk og dmi.dk