Hvad er animisme

Engang da jeg skulle finde en formulering til asduns forside, omg det var i 2010, her formuleret jeg mig ca. sådan som det står på forsiden i dag, som er “Overordnet vil jeg sige, om man benytter titlen vølve, heks eller troldkyndige, om sig selv her i modernet tid, er det en titel der gør det nemt at finde ligesindet, eller nogen der har en hvis ekspertise. Ofte overlapper de hinanden og lige så ofte er de meget forskelige fra hinanden. Det de på sin vis har tilfælles er, at en vølve er en der udøver vølvekraft, en heks udøver heksekunst og en troldkyndig udøver trolddom og hos den modernet vølve, heks, troldkyndig glider det at være vølve, heks og troldkyndig sammen med dagligdagen og danner en livstil med kenskab til teknikker af magi og okkulte kareter. Det kan være alt muligt inde for fx urter, krystaller, healing, spådom, væsner af ånd osv. En vølve, heks og troldkyndig lader sig ikke slå ud af videnskaben, de er oftest animistiske anlagt.”

Ja ja putte og hvad betyder det så at være animistisk anlagt? Sidder du måske og tænker – jamen lad mig fortælle… Super kort, er det troen på at alt er besjælet.

Hvad vil det så sige i forhold til heksen, vølven osv. ved rådslagningen i naturen, under en udesidning, vil det være ret umulig at få noget ud af det, hvis du ikke betragter det der er om dig med en sjæl, der kan komiker med dig og give dig råd. (ved du ikke hvad udesidning er så har jeg en artikel om det her). At bruge Jordens kraft for balance i magien og kramme træet for at få ro, ville ikke være nødvendigt hvis du ikke tro på at jorden og træet har noget at give af.

Oret animisme er i dag blev main stream, men før det, mindste vi her i vesten betydningen eller måske rater følesen af hvad der enlig ligger bag. Vi medstede det på en rejse hvor den eneste Gud blev skabt, altså han er der er oppe i himmelen. Ham Gud, skabte naturen til os, og vores mål blev at beherske den /hende. Og  det er vi blevet rigtig gode til. Men der kommer mere og mere viden til at forstå jorden/verden på en meget mere holistisk måde og at den måde at forstå verden på er ældgammel, som forfatteren Rune Engelbreth Larsen har sagt: 

“Over hele verden,  i hele verdens historien, til alle epoker, på alle beboet kontinenter,  møder vi en verdensforståelse vi kalder animisme. Det er den verdensforståelse der ligger til grund for shamanisme, og det er en verdens forståelse i følge hvilken, der er mange flere personer i verden end mennesker, der er også dyr-e personer, plante personer, der kan være vejer personer, der er i det hele taget personer stort set over alt.

Hvad vil det sige og hvad indbager det? Det har man prøvet at finde ud af de sidste par hudret år, i vesten hvor den tradition er forsvundet. Men den er også en del af vores egen kultur historie, helt tilbage til vores rødder i Mesopotamien og i oldtidens Grækenland, antikkens Rom og i vikingetiden ja den har været udbredt på landet helt op til år nittenhundred.”

rock-6040630_1280

Nutid

Animisme er også sagt på en lidt anden måde et akademisk ord for verdens ældste religion, enlig moderen til alle religioner. Følger du Rune Engelbreth Larsens Facebook animisme.dk vil du se alle mulige fed historiske fakta, men i det her kontekst er animisme også neo heksen, neo vølven og neo troldkyndiges fundament. Er du klar over hvor mage af de kyndige folk der ville blive sur på mig fordi jeg skriver neo foran, nå ja sådan er det, noget af det er glansbilder.

Der er fx hekse der fortæller at de er hekse af en kult, der er meget – æld tusse gammel, helt tilbage fra før roder konges tid og den gang man lavede hule mallerier, tæt på i hver fald, men det er en sandhed med modifikationer. Meget store modifikationer. Margaret Murray, Gerald Gardner, Raymond Buckland og andre fra start til midt 1900 bøjede historiens neonlys for at få det til at passe, som fondament ved at opbygge det religiøse hekseforståelse. Det er noget være vås, men hvis man ser det at heksene, vølverne, de troldkyndige og shamanerne omfavner det animistiske aspekt så er det alligevel rigtigt – agtigt. Tilfældes  tror de alle på lad os kalde det – det åndelige omkring os, om de så kalder det det åndelige, energi, altet, naturens sjæl, inddeler det i alfer, nisser og vætter eller i forskellige gude navne osv.

Fx de nogen af dem og snakker med planterne, man kan sige at der opstår et arbejdes fælleskab mellem  den troldkyndige og plantens væsen.

Der er hekse der har arbejdes fælleskab med fx deres tarotkorts væsen eller staves væsen (tryllestav er så plat et ord), og det er derfor man som ikke kyndig skal passe på med at rører ved heksens, vølvens osv. arbejdsredskaber.

Animisme er, at der kan være sjæl i alt muligt.

vil du vide Mere...

Vil du se på noget af al det historiske fakta om animisme vil jeg anbefale at besøge Rune Engelbreth Larsens hjemmeside her og hans facebooke side her.

Du kan også kigge på Annette Høsts hjemmeside her. En troldkyndig vi i danske øjemed  godt kan kalde en pioner i forhold til at se verden i gennem de animistiske briller. Hun har også hold foredrag i Kunst- og Filosoficentret Solvognen som du kan finde på YouTube og hun har lavet en serie også på YouTube om sejd som du kan finde her. Og hun har udgivet bogen Jorden Synger.

Sjov fakta asdun havde i 2015 en julekalender, den kan du se her og ellers tryk på billet så bliver det stører så du kan læse testen.

Du kan også kigge på Rune Hjarnø Rasmussens hjemmeside her og YouTube her, han arbejder med at
en moderne genopretning af eurotraditionel animistisk viden om Nordvesteuropa. En praksis der  engagere og respektere andre end væsner, der bebor vores landskaber, vores årstidernes cyklus og vores kultur gennem historien.

 Maria Lisette Jacobsen som står bag Hyldemors Have, hun arbejder med naturens kraft og nordisk shamanisme, og vider giver hendes viden, så enhver kan rodfæste den i hverdagen Du kan finde hendes hjemmeside her. Hun har udgivet bogen Blandt urter of elverfolk.

Jeg selv hedder Dittekarina og stå blandtandet bag siden her og   skrev på et tidspunkt en blog til  asdun, om hvordan jeg ser vi mistede fodfæstet i det der ligger i animismen og lidt inspiration til hvordan man/du kan gå ud og få kontakt igen til naturen, samt lidt bøger til mere inspiration, den blog ligger her og hedder Den gang Gud blev vores ven