Vintersolhverv /Yule

11. september 2018

Julen er en hedensk skik

Den er ældre end kristendommen, Jesus og kirkekor. Mange hekse kalder denne festlighed for yule og den dag i dag er julen blandet af kristne og hedenske traditioner, faktisk med en overvægt af de hedenske, så som at give gaver, spise en masse mad, ja selv nisserne. Den kristne tilføjelse er sådan noget som engle, salmer og gudstjeneste. De dage jule består af lille juleaften d. 23. juleaften d. 24. juledag d. 25. og 2. juledag d. 26. Hvor vintersolhverv ligger ca. den 21. 

I før kristen tid var julen altså en midvinterfest, og ikke en fødselsdag for Jesus. Ordet jul stammer fra det hedenske ord Jòl, der var navnet på midvinterfesten, en begivenhed til fejring af, at det nu gik mod lysere tider, det var her, hvor ønsket om fred og frugtbarhed i det kommende år. ‘I Skandinavien forsøgte kirkens overhoveder også at ændre højtidens navn ligesom engelsktalende lande hvor julen heder Christmas/Kristusmesse men det er ikke lykkes. Man mener at yule blev ændret til Christmas I England omkring år 1200’. * Kilde 

Den korteste dag på året, herefter bliver dagene bliver nu længere, Det er tid til at gøre status over hvad der er opnået både fysisk og psykisk og se solen stå op til nye mål. 

Den religiøse/Wiccanske yule

Traditionel wicca betragter yule som en mindre Sabbat, da de følger de keldiske mærkedage. Det er dagen hvor den gravide Gudinden føder Solguden på ny, det betyder at fra nu af, vil dagene blive længere og lyset stærkere. Gudinden vil her efter optræde som “den gamle”/ the crone, indtil hun igen som jomfru møder Guden ved foråret kommer. 

Andre hekse

Nogen hekse låner fra andre traditioner og følger festlighederne der, fx. vil en asatro opfatte yulen som særlig og vigtig. Her fejredes det, at solen begynder at vende tilbage, der tages afsked med den gamle sol – det gamle år og der tager hul på et nyt. En del i denne tradition vil våge hele denne nat til Sol atter viser sig over horisonten næste morgen, som en del af deres ritual. Der vil gøres status over det forgangene år og der takkes/ofres, til de Guder der i det forgangene år har stået en bi. En heks der følger de shamanske veje ville bestem også være tilstede ved morgensolens første stråler. 

 

 Billedet her ved siden af er lånt fra Pinterest og billedet for over er udlånt af  Mai-Brit alias Ayla Morgenstjerne.

Vil du vide mere om julens traditioner, under traditioner december her