Vintersolhverv /Yule

Julen er en hedensk skik

Den er ældre end kristendommen, Jesus og kirkekor. Mange hekse kalder denne festlighed for yule og den dag, er i dag er julen blandet af kristne og hedenske traditioner, faktisk med en overvægt af de hedenske, så som at give gaver, spise en masse mad, ja selv nisserne. Den kristne tilføjelse er sådan noget som engle, salmer og gudstjeneste. De kristne del er med at jule består af lille juleaften d. 23. juleaften d. 24. juledag d. 25. og 2. juledag d. 26. Hvor vintersolhverv ligger ca. den 21. 

I før kristen tid var julen altså en midvinterfest, og ikke en fødselsdag for Jesus. Ordet jul stammer fra det hedenske ord Jòl, der var navnet på midvinterfesten, en begivenhed til fejring af, at det nu gik mod lysere tider, det var her, hvor ønsket om fred og frugtbarhed i det kommende år. ‘I Skandinavien forsøgte kirkens overhoveder også at ændre højtidens navn ligesom engelsktalende lande hvor julen heder Christmas/Kristusmesse men det er ikke lykkes. Man mener at yule blev ændret til Christmas I England omkring år 1200’. * Kilde 

Det er den korteste dag på året, herefter bliver dagene bliver nu længere, Det er tid til at gøre status over hvad der er opnået både fysisk og psykisk og se solen stå op til nye mål. 

Du kan læse mere om julens traditioner under december her.

Den wiccanske yule

Den asatro heks´s yule

Traditionel wicca betragter yule som en mindre Sabbat, da de følger de keldiske mærkedage.

Det er dagen hvor den gravide Gudinden føder Solguden på ny, det betyder at fra nu af, vil dagene blive længere og lyset stærkere. Gudinden vil her efter optræde som “den gamle”/ the crone, indtil hun igen som jomfru møder Guden ved foråret kommer. 

(Eller Nordiske heks) Asatro opfatte yulen som særlig og vigtig. Her fejredes det, at solen begynder at vende tilbage, der tages afsked med den gamle sol – det gamle år og der tager hul på et nyt. En del i denne tradition vil våge hele denne nat til Sol atter viser sig over horisonten næste morgen, som en del af deres ritual. Der vil gøres status over det forgangene år og der takkes/ofres, til de Guder der i det forgangene år har stået en bi.

Den shamanistiske heks´s Vintersolhverv

En Vintersolhverv/Yule tromme/meditations rejse.

En heks der følger de shamanske veje vil, som den asatro heks bestem også være tilstede ved morgensolens første stråler. Denne heks ville med stor sandsynlighed også lave meditations rejse til underverden, eller lave en form vor underverden arbejde.

Et lille VinterSol eventyr

Ofte er det sådan at der bliver spurt ind til, jamen hvilke ritual eller besværes/spell kan jeg ave på sabbattens, noget stor slået noget der virkelig markerer at jeg holder fx VinterSolhverv/yule. 

Der er masser af ting man kan gøre, men jeg syndes at overser de små ting så har den store betydning. Derfor vil jeg her opfordre til en ny tradition som er ældgammel. Om du sidder der om bålet og vårer hele natten til solen står op efter den længste nat, om du er der hjemme ved pejsen eller om du holder traditionel jul på den 24. Øv dig på en historie, om det er en fra det virkelige liv eller et eventyr er lige gyldig, og brug tid på den, når du holder højtiden sammen med dine nærmest, fortæl dit eventur/historie og opfordre de andre til det samme. 

Det det er hyggeligt og det plejer det indre barn, på den måde kan “julen” blive barnets fest.

Er du alene så brug sangen og syng, skrål! Find en sang og lær den godt, hvis du er hedensk omskriv en af de game jule salmer/sange og gør den din. Det er vildt fedt at stå at synge solen op efter den længste nat.