En Solitær Heks

20. august 2018

Hvad er en solitær heks, det er hekse der ikke arbejder i en cirkel, men arbejder alene. En sådan er Mie og vi har stillet hinde en masse spørgsmål om hendes live som heks – solitær heks.

Hvornår vidste du at du var heks?

– Jeg har nok altid vist det på en eller anden måde. Som barn rendte jeg ofte omkring i haven hvor jeg boede, og lavede små amuletter, samlede blade, rødder og sten som jeg derefter lavede alt fra “drikke” til små magiker som jeg troede kunne gøre forskellige ting for mig. Som 11-12- årig opdagede jeg så heksenes verden da jeg skulle lave projektopgave i skolen, og fandt så ud af at det jeg havde rendt rundt og lavet var ikke så underligt som folk gik og sagde. Jeg blev derudover kaldt heksebarn den gang.

Hvad var det der fik dig til at identificerer dig med at være heks?

– Det var da jeg skulle lave den projektopgave. Jo mere jeg læste op på heksen, historierne og hvad de arbejdede med, jo mere kunne jeg se mig selv i det. Så efter opgaven tog jeg for alvor fat i det, hvor jeg så startede i wicca delen, og gik videre derfra til andre retninger.

Vi se tit i hekse film/historier at hekse arbejder i cirkler og mange drømmer netop om dette sammen hold, hvordan arbejder du som solitær heks?

– Jeg har lidt været nødt til at arbejde solitær, for der var ingen cirkel/coven i nærheden af hvor jeg boede, og det gør der stadig ikke rigtig. Jeg har forsøgt op til flere gange at starte noget cirkel op, men det er altid ophørt kort tid efter, fordi ingen af os var enige.
Men jeg arbejdet som så mange andre ville gøre, omend at jeg følger mine egne regler, så jeg har mere frihed til at gøre som det passer mig, fremfor at følge en bestemt metode. Men ritualerne er de samme som i en cirkel.
Jeg er dog ikke fuldstændig alene, jeg har min forlovede som jeg ofte arbejder sammen med, og taler en del om de forskellige magikere jeg planlægger. Han er god til at se perspektiver jeg ikke ser.

Kunne du tænke dig at være i en cirkel?

– Både ja og nej. Jeg vil gerne hvis de rette personer og sted er der, og at vi alle kan acceptere og støtte hinanden. Nej fordi jeg ikke kan finde ud af at binde mig til én specifik tradition, så det ville kræve noget der er mere frit, eller godt blandet af mange retninger.

Har du et heksenavn? Hvis ja hvordan blev det dit?

– Ja det har jeg. Jeg fik mit delvist af min forlovede, og resten af det dukkede op undervejs i mine studier. Mit navn deler jeg kun med meget få personer.

Hvordan møder man andre hekse, som solitær heks? både når man begynder at træde ud af kosteskabet, men også som erfaren heks?

– I dag er det noget nemmere af møde andre hekse. Facebook er jo fantastisk til den slags, hvor der er grupper og sider med hekse, og så er det jo nærmest bare at melde sig ind. Før i tiden, hvor jeg startede, der var der foraer på nettet hvor man skrev sammen, og jeg kender da også stadig en del af de mennesker fra den tid i dag.

Hvor finder du inspiration fra, til din heksekunst?

– Overalt. På nettet, i naturen og i de mennesker jeg taler med, og den musik jeg hører, og de bøger jeg læser som omhandler heksekunsten. De giver mig en masse idéer som jeg så bygger noget ud fra.

Er der nogen der bliver bange for den måde du udtrykker din heksekunst? både andre heks men også almindelige "muggler"?

– Der er nogle medhekse der fra tid til anden udtrykker en vis bekymring om mine metoder, og at jeg ikke følger den klassiske “and it harm none, do what ye will”, men at jeg gør som det mere eller mindre passer mig, og at jeg gerne tyer til de mørkere aspekter af magien og heksekunsten. Men decideret bange er der vist ikke nogen der er, eller også ved jeg det bare ikke. Af mugglere kender jeg heller ikke nogen som er bange for det jeg laver, ikke en gang de lokale Jehovas vidner haha.

Bruger du redskaber i din heksekunst? Og er det købe ting eller hjemmelavet?

– Ja det gør jeg, nogle er hjemmelavede, andre er købt i enten genbrug eller på anden vis har jeg fået dem foræret. Jeg bruger dog kun staven (tryllestaven) som hoved redskab, og så er der ellers urter, sten, og alle mulige andre småting jeg bruger ved siden af. Jeg har ikke mange hoved redskaber jeg gør brug af.

Hvis du skulle give 3 gode hekse råd vider, hvad skulle det være?

  1. Læs alt hvad du kan komme i nærheden af, men hold dig kritisk.
  2. Find din egen vej. Traditioner er gode at have som start, men med tiden bør man finde sin egne metoder og regler som virker for dig. Medmindre man selvfølgelig godt kan lide at holde sig til en tradition.
  3. Studer, praktiser, gentag. Intet bliver servere på et sølvfad her, det er ikke bare “swish and flick” og så sker der ting. Det kræver tid, og masser af det, og en pokkers god tålmodighed.

Hvis du skulle give 3 gode råd til hekse der gerne vil være solitær hekse men alligevel møde andre hekse, hvad ville det være?

  1. Lad være med at dømme andres heksekunst, måske synes du det lyder skørt det de laver, men det virker for dem. Og det vil gå omvendt, dømmer du dem, dømmer de dig. Så hold dig altid åben, for du kan finde en masse god viden fra dem alle sammen.
  2. Det er altid godt at kende flere hekse, for så har man nogen at vende alle sine tanker med, og spørge til råds, i forhold til slet ikke at kende nogen. Så grib ud, find os ude i grupperne, spørg. Vi er ikke så farlige som man skulle tro.
  3. Hold dig kritisk med folk også. For selv i vores verden findes der folk fulde af lort som gerne vil bilde dig en masse ind.

Foto: Bo, Albrechtslund, Knud Blytmann og Mie selv 😉

Tilføjelse i 2019 lavet vi en podcast med Mie.