Esbats

Man mener at ordne sabbat og esbat kommer fra det franske sésbattre, hvilket betyder noget alla ‘at glædeligt fejre’. Hvor sabbatterne hovedsageligt er fejring af solenscyklus, er esbaterne fejring af af fuldmånen. Men enlig kan man fejre månen i alle dens otte faser og efter tradition man er i, kan esbat holdes ved hver månefase eller hver weekend. Fejringen kan bruges til undervisning/ træning eller  magisk arbejde som fx. samle urter, lave testture, blande pulver, lave amuletter og indvige magisk værktøj eller indvige helligt vand.

Månen bliver betragtet som en magtfuld hjælper,  den kan hjælpe dig med at opnå større succes i dit magiske arbejde. 

 

 

 

Månens cyklus

De forskellige faser er:

  • Sortmåne her står månen mellem Solen og Jorden (1)
  • Nymåne er også tiltagende og er her synlig om aftenen (2)
  • Halvmåne tiltagende (3)
  • Voksende måne (4)
  • Fuldmåne her står jorden mellem Solen og Månen (5)
  • Aftagende måne her er den synlig om morgenen (6)
  • Halmåne aftagende (7)
  •  Sidste fjerede måne er ogsåaftagende måne (8)

 

Måne Stikord
Sortmåne  hvile
Nymåne  begyndelse
Halmåne tiltagende  bevægelse af ting
Første fjerdel formning af ting
Fuldmåne  fuldførelse
Aftagende måne begyndende nedbrydning
Halvmåne aftagende  ødelæggelse/nedbrydning
Sidste fjerdedel  absolut ødelæggelse

Sortmånen

Her har vi måne 1, der er ingen synlig måne på himmelen, dette er en tid til indadvendthed, koncentration og hvile. Her er en fantastisk energi til magi, der beder om fred og kreativt flow, der er også god energi til den psykiske kraft klarsyn og kommunikation med under verden. Sortmåne er enlig ikke til den tunge magi, men meditation og selvrefleksion er fint.

Nymåne

Her har vi måne 2, det er en  splinter ny måne, til splinter nye opgaver, dette er tiden til begyndelse, genfødsel, for høst af rødder og grene der skal give vitalitet. det er også her du kan bede om fornyelse og inspiration til dit magiske arbejde, eller for den sags skyld andre ting der trænger til fornyelse. Nymånemagi er god til  personlig vækst, det der sættes igang vil kunnes mærkes ved den første fuldmåne efter.  

(hvid)

Tiltagende

Her er det måne 3 og 4, månen er tiltagende og vokser sig større i himmelen. Denne energi er god til at udføre magi med det formål og hensigt at skabe vækst og bevægelse i retning af noget du ønsker, der kan være mere sundhed, høje lønforhøjelse, mere anerkendelse, ja alt hvad du ønsker vokse og have mere vitalitet. Den tiltagende måne er altså god til at tiltrække sig ting, så som held.

Fuldmånen

Her er det måne 5 og når månen er fuld i nattens himmel er den fuld af energi. Dette er den enlig esbat, månen er fuldbyrdelsen af månefaserne, og den lyser med sin fuldeste kraft. En sådan måne giver dig stor effekt på din magi, det er et fantastisk tidspunkt til at udforske din sande vej og formål i livet. Derud over bruges denne måne til  at blive fri af uønskede kræfter der er i dit liv, for at frigøre dig og beskytte dig. Fuldmånen er perfekt til at spå og til både at planlægge frem tiden og at se tilbage.

Fuldmånemagi behøver ikke at være på aftenen hvor månen er fuld. Det kan være tre dage før, på selve aftenen, og tre aftener efter. Det kan tage op til næste fuldmåne før magien tager form og virker.

 

Aftagende

Her er det måne 6,7 og 8, månen bliver mindre på himmelen og det samme gør energien. Dette er en god tid til at udfører den slags magi, hvor du har til hensigt at komme af med noget, der ikke længere tjener dig, uønsket energi, som fx. sydom eller for at begrænse noget. Det er også her høsten af de planter der skal bruges, til noget der skal forsvinde, som fx. enebær ved gigtsmerter der skal forsvinde.

(sort)

ååhh ja...

I nyere tid er det blevet poulært at kalde de forskelige navne de har fået gennem tiden fx i januar har vi ulve månen, navnet kommer fra gammel tid, hvor vinteren var kold og barsk,  i norden var denne tid så barsk at det blev billedet på Fenris ulven.  Alle disse måne navne og betydning bliver beskrevet ved hver måned unde Årets  Traditioner.