Rite

Hvad er en rite?

Meget kort er det et begreb/ en religiøs skik, for dele af et ritual eller en ceremoni. De ses både inde for natur religioner og de skeflige religioner, ofte symboliserer de en overgang fra et stadie til et andet, overgangs rite fx ved fødsel, pubertet, ægteskab og død. Det kan også være optagelsen i en anden slægt

At lave rituel handling ved en sabbat, hvor handlingen markere overgang fra et tidspunkt af året til et andet eller ved en estabat, hvor et ritual markere månens fase, er en rite/ritus. F.eks.. når en asatro holder et blót, laver han/hun en rite.

Hvad får man ud af en sådan handling?

For individet giver det klarhed og tryghed for det nye/ den overgang der kommer til at ske. En milepæl for individet så han/hun kan se hvad de har nået og hvordan han/hun komme videre i sit liv og sin personlige udvikling. Der er også en social funktion, det er en måde at bringe mennesker sammen på.

Kan man bliver døbt, konfirmeret, gift og begravet som heks?

Næ, det hører kirken til, som asatro kan man med Forn Siðr få de hedenske alternativer, som en knæsætning, håndfastnet osv. En del hekse “låner” Forn Siðr, der er godkendt af Kirkeministeriet, som trossamfund fra 2003. Men ellers har hekse her et problem i Danmark, der er så stor forkæl fra den religiøse wiccaner , til livsstil hekse, at de ikke kan samle en officiel overgangs rite, der kan få Kirkeministeriets godkendelse, på nu værende tidspunkt i hvert fald. Men der veje uden om at få de officielle godkendelser og så lave en rite, hekse i mellem, der er fx wiccaner af 3. grad der udføre sådanne rite og for de hekse, der ikke høre under et religiøs dogme men alligevel gerne vil have overgangs rite med, og der er heksestatus f præst/præstinde selv om de ikke hører til Wicca. Her  har vi her samlet nogen der står frit for at bruge som inspiration.

Foto af Mira Hope Calendula