Januar

Januar er den anden vintermåned, det er her den kolde frosten vinter hører til, og jordens styrke ligger og arbejder i mørket. Det er en tid der egner sig til det indre sjæle arbejde og hyggelige gøremål . I januar måneden har vi både nyt årsdag og Helligtrekonger

Januar er opkaldt efter den romerske gud Janus, han har to ansigter, et nyt og et gammelt, så han både kan se tilbage i fortiden og ud i fremtiden. Før måneden fik dette navn hed den Glugmåned, glug betyder kighul. Et kighul der giver mulighed for nogen helt bestemte energier, som til fordel kan bruges til at få over blik. 

Januars måner

Gennem tiden har fuldmåner fået navne, i januar har vi ulve månen navnet kommer fra gammel tid, hvor vinteren var kold og barsk, for at overleve rykkede folk tætter på hinanden, denne måne er også blevet kaldt sult måne for folk havde svært ved at finde mad til denne hårde tid og det havde dyrene også. Ulvene rykkede tætter på menneskene for at hugge deres mad eller deres husdyr/ landbrugsdyre, og derfor var ulvenes hyl tætter på mennesket, i norden var denne tid så barsk at det blev billedet på Fenris ulven. (Det skal siges at januars måne også har andre navne)

Det sker det at der nogen gange er to fuldmåner i januar, i nyere tid har den anden fuldmåne i en måned  fået navnet blåmåne. Men enlig er den ældre definition af en blåmåne  den tredje fuldmåne i en sæson, der har fire fulde måner, dette kaldes en sæsonbetonet blåmåne, det sker, ifølge NASA, ca. hvert 2,5 år. Men som sagt, er det blevet modernet i nyere tid, at kalde den anden fuldmåne i måneden blåmåne. Oprindelig hed januars anden fuldmåne stormmåne, til forkæl for rasten af årets storme der bulder og raser er januars storme traditionelt stille og det siges at laver du magi på denne fuld måne, for du alle januars storme med i magien. Nogen henviser til at storm måne er februars fuld måne.

På Hellige tre kongers aften

(5. januar), kan en spejl meditation eller en klar drøm være ekstra klar. Hvorfor klarest denne dag? – det skulle ifølge bibelen være denne dag, hvor de tre vise mænd kom til krybben i Betlehem med Jesus barnet. Hellige tre konger fejres da også for at minde om de tre vismænd fra Østerland, som i 1100 – tallet fik navnene Kasper, Mechior og Balthasar.

Spejlmeditation Traditionelt er måden at lave en spejlmeditation på følgerne; stil dig foran spejlet med en syvarmet lysestage (minder kan nu også gør det) og sig til dit spejlbilledet, remsen til højre og der efter fokusere på spejl billet så det bliver uklart, herefter vil den du skal giftes med dukke op i billedet. En anden udgave er at sige den samme remse, gå baglæns i seng og så vil manden (den udkårende) komme i drømmene. Kommer der ikke noget indre billede af en mand/kvinde bliver du ikke gift det år.

En spejlmeditation og klar drøm kan også bruges til at se på ens eget liv i det kommende år, her er der en del der siger at det er godt at kysse spejlbilledet både før og efter du starter, dette er for at sikre at uanset hvad du ser, så holder du stadigvæk af dig selv.

Hellige konger tre

lad mig i denne nat se

hvis dug jeg skal sprede

hvis seng jeg skal rede

hvis navn jeg skal bære

med ære…………

 

Januar-ting

På nytårsdag er det tid for at se hvad blev til en realitet i det gamle år, og hvad blev ikke. En fed måde at gøre det på er at, skrive det du ønsker i løbet af året på små sedler og gemme dem i et glas eller en lille kasse. Når året så er gået, åbner du det og se hvilke ting der gik i opfyldelse, hvilke ting du nåde, hvad der er tilbage af ting du ønskede dig og som mangler at gå i opfyldelse og ønsker du overhoved ønsker dig disse ting mere? Et slags drømme/ønske status glas for årets gang.

En anden god ting at gøre på nytårsdag (da det nu er Glugmånede) er at ligge kort/runer for hver måned i det nye år. Om det er tarot, engle kort, runer eller andet er op til dig. Det er en rigtig god idé at skrive korte ind i kalenderen – så er du forberedt på den energi der ligger i måneden og når måneden er gået, kan du se tilbage og sige aarr det er sådan det hang sammen.

En tredje ting, er at lave en chakra-af balances-vand-kur. Hvad går den ud på? Jo det går ud på at drikke vand! Men lige med det´ lidt ekstra! At der er sten/krystaller i vandet, som svare til hvert chakra fra rod og op. Jeg anbefaler nogen sten der ikke er for stærke til begynder og det ville det være: rød jaspis, karneol, gul calcit, grøn aveneturin, blonde agat, ametyst og bjergkrystal. Selv om man har prøvet det før, er disse krystaller dejlige at bruge under alle omstændigheder. Det du gør! – Når nu nytårs rusen lige er sovet ud, starte du men bjergkrystallen og den´ skal du bruges igennem hele kuren. Du putter den i en flaske vand, eller et glas vand om aften, stiller den i køleskabet, eller bare stående ude og lade vande trække energi fra krystallen ( kom krystallen i en lille mad pose, inden du kommer den i vandet, på den måde undgår du allergisk reaktion hvis der er noget i krystallen du ikke kan tåle, eller hvis du har meget små krystaller hæl dem i et af de glas, som man fx kan får når man køber en vaniljestang). Dette vand drikker du så i løbet af den næste dag. det gør du en hel uge med bjergkrystallen. Når du når til anden uge, skal både bjergkrystallen og den røde jaspis i vandet og ellers på samme måde i om aften og drikkes om dagen i en hel uge igen. Når du så kommer til tredje uge fjerner du den røde jaspis og kommer karneolen i sammen med bjergkrystallen og sådan forsætter du med hele chakra spekteret igennem, til den sidste uge hvor du kun har bjergkrystallen tilbage, der med skulle kuren ha´ været 8 uger under vejs.

Januar er også..

Januar er også en hel genial måned at gå igang med pile flet/håndværk, her bliver pil beskåret og der er mulighed for, at samle ind og så er der lige det ved pil, at den er forbundet med elementerne i vand, månen og guderne Artemis, Ceres, Hecate, Persefone, Hera, Merkur, Belili, Circe og Belenos, desuden er pilen også forbundet med død, femininitet, kærlighed og helbredelse. Den rummer kræfterne kærlighed, spådom, venskab, glæde, kærlighed, fred, beskyttelse og helbredelse og kan bruges magisk ved netop disse emner.

Vejr varsler for januar

Før 2001

Middel temperatur 0,0 °C  

Nedbør 57 mm.     

Sol timer 43  

 efter 2001 

1,5°C

66mm

47

Kraftig snefald i denne måned varsler en god høst, meget regn gør marken bar, blæst varsler en mild marts, hvorimod en mild januar lover frost i marts og april og en tør januar varsler en våd juli.

Den 1. Er solen rød på nytårs morgen, betyder det krig og uvejr i det kommende år. Blæser det på nyt årsdag, bliver det et godt frugt år.

Den 6. Helligtrekongers tø er bedre end 100 læs hø.

Den 10. Det skal være solskin så længe at ti tommel fingrede kællinger kan sadle en hest. Sker det, er chancen for et godt år.

Den 22. Megen sol på denne dag varsler, at vinteren snart vil være forbi.

Den 25. Skønt og klart vejr på denne dag, vil give et godt år. Er vejret dårligt, bliver året ligeså. Hvis det er frost vejr på denne dag, vil kulden vare til den 22. februar.

I januar er det stadigvæk muligt at finde ting og sager i naturen der kan bruges, med vær sparsom, det er dyrenes overlevelses kammer.

Litteratur:

Wheel of the year living the magical life, Pauline Campanelli, Llewellyn Publications, 2003.

Familiens bog om årets traditioner, Ulrikke Gercke mfl.. Politikkens forlag.

Køkkendagbogen, Anette Eckmann, Lindhardt og Ringhof, 2004.

Heksens håndbog, Dannie Druehyld, Høst og Søn, 1998.

Romerske guder og helte, Leo Hjortsø, Politikkens forlag,1982.

Hjemmesiden: Vejrvarsler.dk og dmi.dk og instagram/Rævedis side her