Januar

26. Januar 2011

Januar er opkaldt efter den romerske gud Janus, han har to ansigter, et nyt og et gammelt, så han både kan se tilbage i fortiden og ud i fremtiden. Før måneden fik dette navn hed den Glugmåned, glug betyder kighul. Et kighul der giver mulighed for nogen helt bestemte energier, som til fordel kan bruges til at få over blik. (vi kommer til det? )

Januar er den anden vintermåned, det er her den kolde vinter rigtig begynder, og jordens styrke ligger og arbejder i mørket. Det er en tid der egner sig til det indre sjæle arbejde og hyggelige gøremål. I januar måneden har vi både nyt årsdag og Helligtrekonger.

januar-ting

På nytårsdag er det tid for at se hvad blev til en realitet i det gamle år, og hvad blev ikke. En fed måde at gøre det på er at, skrive det du ønsker i løbet af året på små sedler og gemme dem i et glas eller en lille kasse. Når året så er gået, åbner du det og se hvilke ting der gik i opfyldelse, hvilke ting du nåde, hvad der er tilbage af ting du ønskede dig og som mangler at gå i opfyldelse og ønsker du overhoved ønsker dig disse ting mere? Et slags drømme/ønske status glas for årets gang.

En anden god ting at gøre på nytårsdag (da det nu er Glugmånede) er at ligge kort/runer for hver måned i det nye år. Om det er tarot, engle kort, runer eller andet er op til dig. Det er en rigtig god idé at skrive korte ind i kalenderen – så er du forberedt på den energi der ligger i måneden og når måneden er gået, kan du se tilbage og sige aarr det er sådan det hang sammen.

En tredje ting, er at lave en chakra-af balances-vand-kur. Hvad går den ud på? Jo det går ud på at drikke vand! Men lige med det´ lidt ekstra! At der er sten/krystaller i vandet, som svare til hvert chakra fra rod og op. Jeg anbefaler nogen sten der ikke er for stærke til begynder og det ville det være: rød jaspis, karneol, gul calcit, grøn aveneturin, blonde agat, ametyst og bjergkrystal. Selv om man har prøvet det før, er disse krystaller dejlige at bruge under alle omstændigheder. Det du gør! – Når nu nytårs rusen lige er sovet ud, starte du men bjergkrystallen og den´ skal du bruges igennem hele kuren. Du putter den i en flaske vand, eller et glas vand om aften, stiller den i køleskabet, eller bare stående ude og lade vande trække energi fra krystallen. Dette vand drikker du så i løbet af den næste dag. det gør du en hel uge med bjergkrystallen. Når du når til anden uge, skal både bjergkrystallen og den røde jaspis i vandet og ellers på samme måde i om aften og drikkes om dagen i en hel uge igen. Når du så kommer til tredje uge fjerner du den røde jaspis og kommer karneolen i sammen med bjergkrystallen og sådan forsætter du med hele chakra spekteret igennem, til den sidste uge kun har bjergkrystallen tilbage, der med skulle kuren ha´ været 8 uger under vejs.

På Hellige tre kongers aften

(5. januar), kan en spejl meditation eller en klar drøm være ekstra klar. Hvorfor klarest denne dag? – det skulle ifølge bibelen være denne dag, hvor de tre vise mænd kom til krybben i Betlehem med Jesus barnet. Hellige tre konger fejres da også for at minde om de tre vismænd fra Østerland, som i 1100 – tallet fik navnene Kasper, Mechior og Balthasar.

Spejlmeditation Traditionelt er måden at lave en spejlmeditation på følgerne; stil dig foran spejlet med en syvarmet lysestage (minder kan nu også gør det) og sig til dit spejlbilledet:

Hellige konger tre

lad mig i denne nat se

hvis dug jeg skal sprede

hvis seng jeg skal rede

hvis navn jeg skal bære

med ære…………

Fokusere på spejl billet så det bliver uklart, herefter vil den du skal giftes med dukke op i billedet. En anden udgave er at sige den samme remse, gå baglæns i seng og så vil manden komme i drømmene. Kommer der ikke noget indre billede af en mand/kvinde bliver du ikke gift det år.

En spejlmeditation og klar drøm kan også bruges til at se på ens eget liv i det kommende år, her er der en del der siger at det er godt at kysse spejlbilledet både før og efter du starter, dette er for at sikre at uanset hvad du ser, så holder du stadigvæk af dig selv.

Vejr varsler for januar

Middel temperatur 0,0 °C    efter 2001  1,5°C

Nedbør 57 mm.                                        66mm

Sol timer 43                                              47

Kraftig snefald i denne måned varsler en god høst, meget regn gør marken bar, blæst varsler en mild marts, hvorimod en mild januar lover frost i marts og april og en tør januar varsler en våd juli.

Den 1. Er solen rød på nytårs morgen, betyder det krig og uvejr i det kommende år. Blæser det på nyt årsdag, bliver det et godt frugt år.

Den 6. Helligtrekongers tø er bedre end 100 læs hø.

Den 10. Det skal være solskin så længe at ti tommel fingrede kællinger kan sadle en hest. Sker det, er chancen for et godt år.

Den 22. Megen sol på denne dag varsler, at vinteren snart vil være forbi.

Den 25. Skønt og klart vejr på denne dag, vil give et godt år. Er vejret dårligt, bliver året ligeså. Hvis det er frost vejr på denne dag, vil kulden vare til den 22. februar.

I januar er det stadigvæk muligt at finde ting og sager i naturen der kan bruges, med vær sparsom, det er dyrenes overlevelses kammer.

 

Litteratur:

Familiens bog om årets traditioner, Ulrikke Gercke mfl.. Politikkens forlag.

Køkkendagbogen, Anette Eckmann, Lindhardt og Ringhof, 2004.

Heksens håndbog, Dannie Druehyld, Høst og Søn, 1998.

Romerske guder og helte, Leo Hjortsø, Politikkens forlag,1982.

Hjemmesiden: Vejrvarsler.dk og dmi.dk