De 24 runer – futhak

Den viden vi har i dag om runerne, stammer fra arkæologiske fund og skriftlige kilder over hele Skandinavien og resten af Europa. Der er ikke fundet nogen gammel nedskrevet formularer over hvordan runerne blev brugt dengang. Så at have en forestilling om, at sidde med ældgammel viden mellem hænderne er kun tildeles rigtigt. Alle de måder runerne bliver tydet i dag, kommer fra ca. 1800-tallet, samt fortolkninger trukket ud fra de gamle Eddaer. Da runerne blev “genfundet” i 1800-tallet var som runerne tog flere forskellige veje. I USA blev de new age aktie, i England/vest Europa blev de nordisk inspireret og i Tyskland op gennem tiden inspireret af bl.a. nazistisk filosofi.

Her i følger vi de nordiske inspireret fortolkninger og ser runerne er som et sparringsværktøj, de er fleksible og kan bruges til at arbejde med underbevidstheden, lave amuletter, kaste/spå med, lave yoga efter, tage på shaman rejse med, meditere med, i det hele taget er det kun fantasien, der sætter grænser.

At lære runernes væsen på forskellige måder, kan gøre deres sprog til os, som bruger dem, meget mere tydelige og derfor nemmere at bruge. En gang mødte jeg en der fortalte mig at hun havde arbejde med runerne, men syndes de alle var meget kærlige, det viste sig at det sæt runer hun brugte var lavet af Rosa kvarts og det nok var deres energi hun samlet op. Derfor skal du finde nogen der har materiale, der ikke styre energien for meget. De kan være lavet af hvad som helst, plast eller natur materiale, i natur materiale er der en hukommelse i sin egen energi, som med Rosa kvartsen. Tit er det at energien i materialet er som at bruge det, dvs. læder bøjeligt og fleksibelt. Træ (alt efter sort) formbar og med følelsen af at have fødderne (rødderne) solidt plantet i jorden. Metal har en tilbøjelighed til at være maskulin eller feminin i sin energi alt efter om det er gylden eller sølv artigt. Knogler har en energi af det der har været før osv.

Så syndes du det er svært, eller det bar ikke giver er det måske materialet af runerne der ikke vil snakke med dig og ikke selve runerne. Faktisk er det materiale jeg anbefaler til nybegynder Butterbeans, de har den rigtig størrelse, den rigtige lyd når man rasler med dem og de har en mil og latter smittende energi – de er lette og glade. Du tegner bare runerne på butterbeans´ne med en vandfast tusch.

I stede for at starte med at lære betydningen af runerne, så lær deres billede/symbol. Det er som at lære et nyt alfabet og der behøver ikke at være så meget i hoved. Engang havde i fordrage med Asdun, her stod jeg for et lille fordrage om runerne, til det formål lavede jeg  collager af hver rune for at gøre det betydning billedligt  og nemme at se for sig, jeg har lagt dem her under, hvis du sammen fatter dem med beskrivelsen af runerne så kan det måske også hjælpe dig. Ellers så måske bare den lille “utrolige flotte” tegning ved siden af runen og der er dens symbol, her under er forklaringen på symbolet med almindelig skrift og det der passer til collagen med kursiv. Collagerne er lavet i 2012 jeg ville nok lave dem noget anderledes i dag.

Beskrivelse af de 24 runer

Fehu – kvæg, en rigdom/værdig, der passes og plejes og derved giver mere rigdom. Det er vores eksistensgrundlag. Da der af kvæg er mad, handelsvare, beklædning.  I den nordiske mytologi var det koen Audhumbla, der slikker Buri (gudernes forfader) fri af en isblok og der ved skaber grundlaget for menneskelig eksistens.

Urur – urokse, den del af det der er sket, har sat sit præg i nutiden. Der ud over er det vi ved om den uddøet urokse, at det var et stort og kraftigt dyr, der ikke veg tilbage for noget. i forhold til mit billede her længer nede, har jeg valgt at sætte vikinger på også, de var her før os og banede vejen. De kæmpede sig frem og satte sig imod at blive domineret har ryget for frihed og indre styrke,. damen er den ene af nornerne der har dannet fortiden – Urt (når jeg siger her – mener jeg Danmark).

Thurs, – torn, som en tornebusk, der stikker og kan fungere som en afgrænsning til både beskyttelse af noget udefra, men enlig også at holde noget inde. Runen har også en forbindelse til Thors hammer – Mølner og også den står for styrke og beskyttelse, som jeg lader være repræsenteret i symbolerne Thors hammer, kniven og slåstålet. Runen har også en forbindelse mellem krop sind og tanke, som jeg har ladet Thor, Frej(som enlig nok burte ha´været Hejmdal) og Loke repræsentere.

Ansur, – mund, står for kommunikation, som i tale og kunst, er inspiration fra det ubevidste, også mellem mennesket og det kosmiske. Tja der er en mund, en galakse og et udklip at det berømte maleri at Adam og Gud. I denne rune er der en kommutation mellem mennesket og den skabene kraft, der er orden i kosmos.

Raidu, – hjul, som et vognhjul der er i bevægelse, på rejse der er bestemt til at nå sit mål.  Her er det bilder på bevægelse/rejsen, stræben mod et mål/ridderfærd.

Kauna, – en fakkel, lyser op i mørket. Det værre det fysiske mørke som det psykiske, Faklen/træ brænder ned og bliver til aske, sagt på en anden måde det er forvandling gennem oplysning. Faklen/lyset giver klarhed over hvor man er og på vej hen, hvor der før hen var mørke. Derfor billede at Odin der Spørger Mimer til råds.

Gyfy, – en gave, som er givet eller modtaget, det være en fysisk gave eller et talent, man har gjort sig fortjent til. Her er billede Odin i træt i 9 dage så an kan få “gaven” at forstå runerne, som han efter følgende delte med menneskene.

Wyn, – glæde, den glæde der er så gad, at man kan mærke lykken og harmonien. Det er også de 4 verdenshjørner, de 4 vindretninger, den 4 delte helhed. Desuden er der en glæde ved at stræbe mod glæde, (det lyder mærkeligt men jeg mener det?) det er illustreret med billede af Brae og Idun

Hagal, – hagl, hagl laver en masse skade når det rammer, men det smelter, giver det livgivende vand til jorden. Der ligger også d ni magiske betydninger i runen, som de ni verdener, de ni dage Odin hang i træet. Der er en ødelæggende energi som Nidhug der gnaver af verdens træets rødder og svækker det og som død i hel. Det er også det ubevidste.

Naudir, – nød, som i af mangle noget eller som at være i en tvangssituation, der ikke er til at slippe ud af. Her er det mangel, savn eller at være i en tvangssituation. Der er mulighed for ligevægt, for en fuldkommen tilværelse, men det jordiske trækker for tungt.

Isar, – is, som i en gletsjer der er statisk vand, der bevæger meget langsom. Der er udfordringer ligesom fortidens menneske skulle begå sig i (det jord nære). Klarheden i en Bjergkrystal kan godt være knyttede til denne rune.

Jara, – høst, den hele cyklus, som i hele året graviditet, liv, død og genfødsel, det er den frugtbare høst. Tja dette giver vist sig selv i det allerede beskrevet, yin Yang er valgt for symbol af den totale ligevægt.

Ihwar, – taks, der er giftig og hellig, derfor er den plantet ved kirker for at give beskyttelse, den står for død, fødsel og genfødsel, krop sind og ånd. Der er også en fortid der ikke helt er afsluttede, næsten som et karma.

Peord, – et raflebægre, står for kommunikation med den anden verden, som fx at kaste runer. Kommutation med de højre magter. Viden i Mimers brønd er tilgængelige.

Algir, – en elg, har styrke og udholdenhed. Dette dyr har som rigtig mange dyr, et vel udviklet evnet til at opfange fare og at stå over for denne fare. Den har styrke til at modstå. Derud over ligger der en stræben mod den åndelige erkendelse.

Sowelu, – solen, der er den vitale energi – ingen sol ingen liv. Her i er der også triumf, fremskridt, en udfoldelse af styrke, en spirituel udvikling, som i evolution. Sagt på en anden måde ingen sol, ingen civilisation.

Tyr, – guden Tyr, han er gud for disciplin og er en ridderes rider (ses i fx ofringen af hans hånd til Fenrisulven), dette er den ultimative mande-rune. Runen har også et andet symbol et spyd, runen er styrke, stabilitet og orden i kaos.

Berkana, – birk, renselse, jordisk kvinde kraft, alt hvad moderrollen indebærer, dette er den ultimative kvinde-rune. Det er også fødsel, liv og død. Det samme kunne stå med kursiv.

Lor, – hest, en hest i bevægelse, som kan bruges som transport, rejse, men også som et helligt dyr som Slejpner eller, som transport for Nat og Dag, som er Rimfaxe og Guldfaxe, der rider over himmelen i bestemt kosmisk orden.

Mannar, – menneske, hele menneskedelen med alt hvad det rummer. Der vis ikke så meget mere at sige her, end det hele med hus, hår og tanker hele livet igennem.

Lagur, – vand, det bevægelige vand, det underbevidste, frugtbare og vores evne til at følge med livet. Vand kan få ting/ panter til at vokse, men for meget vand for hurtigt kan være farligt, der skal være balance.

Ing, billede er guden Ing, eller retter guden Frejs fallos, der er frugtbarhed og seksualdrift, vores evne til at skabe og realisere os selv. Det er også familie, fødsel sted, beskyttelse af hjem, der er en potentil energi der venter på udløsning /forår/fallos og her efter er der udvikling og fremskridt

Daeg, billede er dag, dagslyset, gennembruddet, indsigten. Kilden til kraft – årets cyklus. det er kosmisk bevidsthed. det er pludselige ændringer der åbner op for noget nyt og der er lige vægt mellem den feminine energi og den maskuline energi.

Odal, billede er besiddelse/ejendom, det der definerer hvem vi er, vores arv. Her er der tale om både vores fysiske arv og arv af “intellekt”.

Collager af de 24 runer

Spå med verdensbilledet

At bruge runerne til at spå med er sjovt, men det kræver et “verdens” billede at kaste i. Det er når runerne lander i et fæld/område, der er mulighed for at sætte den ind i en livssituation. Der er flere oplæg du kan bruge, et nemt et kan være at tejne 4 fælder i en cirkel, et for hvert element.

Jord er tegnet i bunden, det er vores ståsted i livet både fysisk og person.

Vand er til venstre, vores feminine side, her er det vores dybe følelser, underbevidsthed.

Luft er vores maskuline side, her er det de hurtige tanker, intellektet.

Ild vores handlekraft, det vi brænder for.

I 2012 lavede vi her på Asdun en rune kalender, med side inddeling, som den gamle heksekalender fra Troldmosehus, jeg havde spurt Rævedis om han ville være med og om han var ok men, at jeg brugte netop denne opsætning – det ville han, det var det. Men han ente med at have fortravlet og hjalp med at finde et trykkeri til kalenderen. Sener er rune manus udgivet som et hæfte og der er lavet et begynderspil med runerne, begge dele udgivet af Asdun.

I skrivende stund kan Magi og runer lånes på biblioteket, eller købes i Nekropolis og 1001 Nats boghandel.

Lige lidt ekstra

Vi har en podcast serie der heder Heksetimen, her i har vi snakkede om runer og hvordan de kan bruges magisk, hele serien er her og de to afsnit ligger her under. I heksetimen 2 starter vi emne om runer, der er en lille øvelse i Hokus Fokus og vi slutter emne runer i heksetimen 3.