De 24 runer – futhak

Den viden vi har i dag om runerne, stammer fra arkæologiske fund og skriftlige kilder over hele Skandinavien og resten af Europa. Der er ikke fundet nogen gammel nedskrevet formularer over hvordan runerne blev brugt magisk oprindeligt. Så at have en forestilling om, at sidde med ældgammel viden mellem hænderne er kun tildeles rigtigt. Alle de måder runerne bliver tydet i dag, kommer fra ca. 1800-tallet, samt fortolkninger trukket ud fra de gamle Eddaer. Da runerne blev “genfundet opfundet” i 1800-tallet, var det som runerne tog flere forskellige veje. I USA blev de new age aktie, i England/vest Europa blev de nordisk inspireret og i Tyskland op gennem tiden inspireret af bl.a. nazistisk filosofi.

Her følger vi de nordiske inspireret fortolkninger og ser runerne er som et sparringsværktøj, de er fleksible og kan bruges til at arbejde med underbevidstheden, lave amuletter, kaste/spå med, lave yoga efter, tage på shaman rejse med, meditere med, i det hele taget er det kun fantasien, der sætter grænser.

At lære runernes væsen på forskellige måder, kan gøre deres sprog til os, som bruger dem, meget mere tydelige og derfor nemmere at bruge. En gang mødte jeg en der fortalte mig at hun havde arbejde med runerne, men syndes de alle var meget kærlige, det viste sig at det sæt runer hun brugte var lavet af Rosa kvarts og det nok var deres energi hun samlet op og ikke selve runernes. Derfor skal du finde nogen der har materiale, der ikke styre energien for meget. De kan være lavet af hvad som helst, plast eller natur materiale, i natur materiale har materialet en hukommelse i sin egen energi, som med Rosa kvartsen. Tit er det, at energien i materialet er, som når man bruge det, dvs. læder bøjeligt og fleksibelt. Træ (alt efter sort) formbar og med følelsen af at have fødderne (rødderne) solidt plantet i jorden. Metal har en tilbøjelighed til at være maskulin eller feminin i sin energi alt efter om det er gylden eller sølv artigt. Knogler har en energi af det der har været før osv.

Så syndes du det er svært, at bruge runer, eller det bar ikke giver mening, er det måske materialet af runerne, der ikke vil snakke med dig og ikke selve runerne. Faktisk er det materiale jeg anbefaler til nybegynder Butterbeans, de har den rigtig størrelse, den rigtige lyd når man rasler med dem og de har en mil og latter smittende energi – de er lette og glade. Du tegner bare runerne på butterbeans´ne med en vandfast tusch.

I stede for at starte med at lære betydningen af runerne, så lær deres billede/symbol. Det er som at lære et nyt alfabet og der behøver ikke at være så meget i hoved. 

 

Beskrivelse af de 24 runer

Fehu – kvæg, en rigdom/værdig, der passes og plejes og derved giver mere rigdom. 

 

Urur – urokse, den del af det der er sket, har sat sit præg i nutiden. 

 

Thurs, – torn, som en tornebusk, der stikker og kan fungere som en afgrænsning til både beskyttelse af noget udefra, men enlig også at holde noget inde. 

Ansur, – mund, står for kommunikation, som i tale og kunst, er inspiration fra det ubevidste, også mellem mennesket og det kosmiske. 

Raidu, – hjul, som et vognhjul der er i bevægelse, på rejse der er bestemt til at nå sit mål.  

Kauna, – en fakkel, lyser op i mørket. 

Gyfy, – en gave, som er givet eller modtaget, det være en fysisk gave eller et talent, man har gjort sig fortjent til.

Wyn, – glæde, den glæde der er så gad, at man kan mærke lykken og harmonien. 

Hagal, – hagl, hagl laver en masse skade når det rammer, men det smelter, giver det livgivende vand til jorden.

Naudir, – nød, som i af mangle noget eller som at være i en tvangssituation, der ikke er til at slippe ud af. Her er det mangel, savn eller at være i en tvangssituation.

Isar, – is, som i en gletsjer der er statisk vand, der bevæger meget langsom.

Jara, – høst, den hele cyklus, som i hele året graviditet, liv, død og genfødsel, det er den frugtbare høst. 

Ihwar, – taks, der er giftig og hellig, derfor er den plantet ved kirker for at give beskyttelse, den står for død, fødsel og genfødsel, krop sind og ånd. 

Peord, – et raflebægre, står for kommunikation med den anden verden, som fx at kaste runer. 

Algir, – en elg, har styrke og udholdenhed. Dette dyr har som rigtig mange dyr, et vel udviklet evnet til at opfange fare og at stå over for denne fare. 

Sowelu, – solen, der er den vitale energi – ingen sol ingen liv. 

Tyr, – guden Tyr, han er gud for disciplin og er en ridderes rider (ses i fx ofringen af hans hånd til Fenrisulven), dette er den ultimative mande-rune.

Berkana, – birk, renselse, jordisk kvinde kraft, alt hvad moderrollen indebærer, dette er den ultimative kvinde-rune. Det er også fødsel, liv og død.

Lor, – hest, en hest i bevægelse, som kan bruges som transport, rejse, men også som et helligt dyr som Slejpner.

Mannar, – menneske, hele menneskedelen med alt hvad det rummer. 

Lagur, – vand, det bevægelige vand, det underbevidste, frugtbare og vores evne til at følge med livet. 

Ing, billede er guden Ing, eller retter guden Frejs fallos, der er frugtbarhed og seksualdrift, vores evne til at skabe og realisere os selv. 

Daeg, billede er dag, dagslyset, gennembruddet, indsigten. 

Odal, billede er besiddelse/ejendom, det der definerer hvem vi er, vores arv.

Spå med verdensbilledet

At bruge runerne til at spå med er sjovt, men det kræver etter er letter med et “verdens” billede at kaste i. Det er når runerne lander i et fæld/område, der er mulighed for at sætte den ind i en livssituation. Der er flere oplæg du kan bruge, et nemt et kan være at tejne 4 fælder i en cirkel, et for hvert element.

  • Jord er tegnet i bunden, det er vores ståsted i livet både fysisk og person.
  • Vand er til venstre, vores feminine side, her er det vores dybe følelser, underbevidsthed.
  • Luft er vores maskuline side, her er det de hurtige tanker, intellektet.
  • Ild vores handlekraft, det vi brænder for.

I 2012 lavede vi her på Asdun en rune kalender, med side inddeling, som den gamle heksekalender fra Troldmosehus, jeg havde spurt Rævedis om det var ok, at jeg brugte netop denne opsætning –  det var det. Sener er rune manus udgivet som et hæfte og der er lavet et begynderspil med runerne, begge dele udgivet af Asdun.

I skrivende stund kan Magi og runer lånes på biblioteket, eller købes i Nekropolis og 1001 Nats boghandel.

Lige lidt ekstra

Vi har en podcast serie der heder Heksetimen, her i har vi snakket om runer og hvordan de kan bruges magisk, hele serien er her, det er afsnit 2 og 3 der omhandler runerne,  der er også en lille øvelse i Hokus Fokus her under hvis du ikke gider lytte til flere HekseTimer

Lidt mere ekstra

Engang stod jeg for et lille fordrage om runerne, til det formål lavede jeg  collager af hver rune for at gøre det betydning billedligt  og nemme at se for sig, jeg har lagt dem her under, hvis du sammen fatter dem med beskrivelsen af runerne så kan det måske også hjælpe dig. Ellers så måske bare den lille “utrolige flotte” tegning ved siden af runen og der er dens symbol. Collagerne er lavet i 2012 jeg ville nok lave dem noget anderledes i dag, men du kunne jo lave dei helt eget rune opslags værk, men bider du selv fandt.

Tryk på collagen så bliver den stører og nemmer at se.

PS. det skal siges at jeg har lånt bilder fra nettet, men slørede ansigterne.