Sommersolhverv /Litha

12. september 2018

Den korteste nat

Sommersolhverv – Litha – midsommer- Sank Hans – et kært barn har mange navne. Denne aften er som så mange andre traditioner dækket til af kristendom, for at dækker over de hedenske festligheder. Oprindelig blev midsommernatten opfattede som en nat fyldt med magiske naturkræfter – både onde og gode. Urter og kilder var særlige hellige, og folk opsøger kilderne og plukke helende urter på denne aften. Den dag i dag er sommersolhverv stadig en dag hvor magien i naturen er noget særligt for hekse og andre der ære den gamle viden. Det er her der bliver taget afsked med sommeren og samlet de særlige magiske urter ind. 

Smukke traditioner denne dag, som netop er den længste dag og den korteste nat, hvor solen er på sin højeste, kan være, at fokuser på hvad der giver dig lys og glæde, følg solen i seng og reflektere over din egen selvudvikling. 

Den religiøse/Wiccanske Litha

Under traditionel wicca bliver Lita betragtede som en mindre Sabbat, da de følger de keldiske mærkedage. Gudinden er i fuldt flor og Guden er på sit højdepunkt, han er en voksen stærk mand på toppen af sin livscyklus. De forener sig i helligt ægteskab og gudinden bliver gravid. 

Nogen danske hekse

Nogen danske hekse følger, eller lader sig inspirer af asatro, da de har svært ved at stå ved den religiøse Wiccanske del, de bruger det nordiske guder, fx kan denne dag være et blót hvor guder og gudinder der høre til denne årstid kaldes til stede og dette vil så blive bygget ind i heksens sabbat. For den asatro vil det ved denne højtid, være naturligt at påkalde Frej og Freja ved blótet. Da de står begge for frugtbarhed. En gang blev der brugt en Midsommerstang i Danmark, ligesom de den dag i dag gør i Sverrig, midsommerstang står som et frugtbarhedssymbol, stangen er fallos og kransen/kransene /nogen gange en trekant i toppen symboliserer den kvindelige frugtbarhed. 

I Danmark har vi også en masse hekse der, lader sig inspirer af shamanisme og laver ud renselse ritualer fx i tipier eller går på ånderejse, hopper over bålet, trommer danser, eller udesittings for at møde sine totemdyr. De gør mest ud af de 4, af de 8 sabbat eller de betragter dem som de vigtigste af fejre. Sommersolhverv er et af de vigtige/større for dem og en vigtig del her, kan også være at samle urter ind. 

Billedet her ved siden af er lånt fra Pinterest og billedet for over er udlånt  Disa – disas

Vil du se mere om Sank Hans se under traditioner juni her