Sommersolhverv /Litha

Den korteste nat

Sommersolhverv – Litha – midsommer- Sank Hans – et kært barn har mange navne. Denne aften er som så mange andre traditioner dækket til af kristendom, for at dækker over de hedenske festligheder. Oprindelig blev midsommernatten opfattede som en nat fyldt med magiske naturkræfter – både onde og gode. Urter og kilder var særlige hellige, og folk opsøger kilderne og plukke helende urter på denne aften. Den dag i dag er sommersolhverv stadig en dag hvor magien i naturen er noget særligt for hekse og andre der ære den gamle viden. Det er her der bliver taget afsked med sommeren og samlet de særlige magiske urter ind. 

Smukke traditioner denne dag, som netop er den længste dag og den korteste nat, hvor solen er på sin højeste, kan være, at fokuser på hvad der giver dig lys og glæde, følg solen i seng og reflektere over din egen selvudvikling. 

En gang blev der brugt en Midsommerstang i Danmark, ligesom de den dag i dag gør i Sverrig, midsommerstang står som et frugtbarhedssymbol, stangen er fallos og kransen/kransene /nogen gange en trekant i toppen symboliserer den kvindelige frugtbarhed. 

Du kan læse mere om Sank Hans under traditioner foor juni her.

Den wiccanske Litha

Under traditionel wicca bliver Lita betragtede som en mindre Sabbat, da de følger de keldiske mærkedage. 

Gudinden er i fuldt flor og Guden er på sit højdepunkt, han er en voksen stærk mand på toppen af sin livscyklus. De forener sig i helligt ægteskab og gudinden bliver gravid. 

Den asatro heks`s sommersolhverv

(Eller Nordiske heks) Denne dag være et blót hvor guder og gudinder der høre til denne årstid kaldes til stede og dette vil så blive bygget ind i heksens sabbat. For den asatro vil det ved denne højtid, være naturligt at påkalde Frej og Freja ved blótet. Da de står begge for frugtbarhed. 

Den shamaniske heks´s sommersolhverv

shamaniske hekse  går på ånderejse, hopper over bålet, trommer danser, eller udesittings for at møde sine totemdyr. Måske en meditation på oververden. Fokus vil være på solens højdepunkt.