Sommersolhverv /Litha

Den korteste nat

Sommersolhverv – Litha – midsommer- Sank Hans – et kært barn har mange navne. Denne aften er som så mange andre traditioner dækket til af kristendom, for at dækker over de hedenske festligheder. Oprindelig blev midsommernatten opfattede som en nat fyldt med magiske naturkræfter – både onde og gode. Urter og kilder var særlige hellige, og folk opsøger kilderne og plukke helende urter på denne aften. Den dag i dag er sommersolhverv stadig en dag hvor magien i naturen er noget særligt for hekse og andre der ære den gamle viden. Det er her der bliver taget afsked med sommeren og samlet de særlige magiske urter ind. 

Smukke traditioner denne dag, som netop er den længste dag og den korteste nat, hvor solen er på sin højeste, kan være, at fokuser på hvad der giver dig lys og glæde, følg solen i seng og reflektere over din egen selvudvikling. 

En gang blev der brugt en Midsommerstang i Danmark, ligesom de den dag i dag gør i Sverrig, midsommerstang står som et frugtbarhedssymbol, stangen er fallos og kransen/kransene /nogen gange en trekant i toppen symboliserer den kvindelige frugtbarhed. 

Du kan læse mere om Sank Hans, der jo i virkeligheden er for at fejre Johannes Døberes fødselsdag under traditioner for juni her.

Den wiccanske Litha

Under traditionel wicca bliver Lita betragtede som en mindre Sabbat, da de følger de keldiske mærkedage. 

Gudinden er i fuldt flor og Guden er på sit højdepunkt, han er en voksen stærk mand på toppen af sin livscyklus. De forener sig i helligt ægteskab og gudinden bliver gravid. 

Den asatro heks`s sommersolhverv

(Eller Nordiske heks) Denne dag være et blót hvor guder og gudinder der høre til denne årstid kaldes til stede og dette vil så blive bygget ind i heksens sabbat. For den asatro vil det ved denne højtid, være fx naturligt at påkalde Frej og Freja ved blótet. Da de står begge for frugtbarhed. 

Den shamaniske heks´s sommersolhverv

Shamaniske hekse  går på ånderejse, hopper over bålet, trommer danser, eller udesittings for at møde sine totemdyr. Måske en meditation på oververden. Fokus vil være på solens højdepunkt. 

En Sommersolhverv/Litha tromme/meditation rejse

En tur på kirkegårdena

I flere hekse bøger inklusiv Dannie Druehyld´s Heksens håndbog anbefales det at gå en tur på en kirkegår Sankthans. Plukke 7 forskellige urter fra 7 forskellige grave, i tavsked så gravenes budskab kan mærkes/høres. Urterne og desuden også mos, sten, kirkebly og jord fra kirkegården, skulle hjælpe på sydom, forhekselser osv.

Nu opfatter jeg ikke kirkegården som noget specielt helligt, et roligt sted og en del kirkegårde er ret smukke på sin egen måde, men jeg anderkender at andre er af en anden opfattelse end mig, men jeg vil alligevel opfordre til at lade være med at plukke noget som helst fra gravene.

  • 1 de mennesker der har afdøde begravet på gravstedet og passer graven, vil blive kede af det og der er ingen grund til at såre andre på den måde.
  • 2 selve kirken (som præster osv.) og dem der har sine afdøde begravet der, vil opfatte det som hærværk og historisk set har præster været pænt sure på hekse. Der er slet ikke nogen grund til at bluse et yderlig hekse had op.

 

Men på en tur rundt for at finde forskelige urter området hvor jeg bor kommer jeg forbi en kirkegår, en lille hyggelig en. Jeg stod foran og tænkte hvis nu det ikke er i orden at hugge fra gravene, og jeg vil kalde at hugge uanset hvor forsigtigt du plukker! – Og uanset hvad en heksebog eller flere siger.

De 7 Skatte/Fund

Jeg besluttede at gå ind og finde 7 ting der lå løst og at en af disse ting skulle kunne rumme en besked for et spørgsmål jeg stilledet.
Du kan fx gå ind og finde 7 ting og pynte dit alter med  eller finde 7. ting hvor af en af dem vil give en besked på Sank.Hans i stedet for bare at plyndre gravene.
Jeg kan godt lig mine små skatte fra kirkegården, selv om stedet som sådan ikke er helligt for mig, respekterer jeg at det er det for andre. En af de ting jeg fandt, den 7énde faktisk, var bare en lille ubetydelig grå sten, den lå der midt på stien og ved nærmer efter syn, var det klart at den havde en besked. Det var og det er det stadigvæk, som om der er en binderunde i den. Runen Gyfu og oven i det, i den ene side, var de to streger meget tydeligere, så det linede at Kauna var oven i den anden Gyfu rune.

Det var en smuk besked og absolut en jeg har taget til mig. Nu har jeg ikke noget spænde hekse alias/navn, jeg hedder bare det jeg heder om jeg er heks eller almindelig dødelig, men jeg har fået en binderunde af naturen på en kirkegår, måske fordi jeg vil opfordre til respekt for andres følelser, uanset hvad der så står i en hekse bog eller flere wink-humørikon eller måske bare fordi jeg skulle have denne besked.

Vil jeg anbefale at gå en tur på kirkegården og samle 7 ting op, 7 forskelige steder fra jaaaaa, vil jeg anbefale det som noget at gøre forhold til Sankthans….(sommersolhverv)? Hvorfor ikke!

Faktisk

Jeg læste at Dannie Drudehyld havde ændret sin taktik, her samles blomster ind, ni forskellige slags, ni forskellige steder, i dybeste tavshed. Stilheden er for at indstille hjernen på, bare af finde blomster og ikke tænke på al mulig andet. Herefter bliver de ni blomster lagt under hovedpuden, det vil kunne sætte gang i drømme om fremtiden. 

Jeg selv går ned til stranden og kigger på bålene og på vejen hjem går igen, går jeg  forbi en… tja noget der liner en stranning eller noget. Her finder jeg 7 – 9  urter/blomster, som jeg tager med hjem, dem ligger jeg i præs og når de er tørre klister jeg dem ind i min bog og finde alle mulige oplysninger jeg kan om dem, det sker mellem år, at nogen bliver gentaget, men ellers er der alligevel en del forskelige og lige pludselig kan jeg nok ikke finde flere forskelige. 

Men det her gør jeg  af flere forskelige grunde, jeg er i virkeligheden en lidt ynkelig heks der ikke kan tåle naturen uden allergi piller, så at sover med blomsterne er en rigtig dårlig ide, så jeg har min blomster/urte presse bog for at lære om de forskelige blomster (jeg gør det faktisk med blomster hele året rundt) og disse tørret presset blomster bliver også udover at komme i min info blomster/urte bog i et glas, altså der bliver samlet lidt flere end bare til bogen,

disse står så for sankthans magi eller kraft om du vil, som jeg så kan bruge i  løbet af året. Der er det helt specielle ved sommersolhverv altså den kraft der på denne dag er, at solen stort set er på himmelen på samme interval i 3 dage, det forpligter og holder på den magi du finder på at skabe. Det er jo så den energi jeg kommer på glas.

Billede for oven er af min veninde der kommer med ud og blive luftet denne dag…jeg får så meget skæld ud for at bruge det billede HA HA HA HA…

På skt. Hans aftens dag plukkes hyldeblomster og hænges op i hjemmet, de markere kærlighed, mangfoldighed og fred….fred med hjemmets venner, naboer og fjender.
Buketten skiftes hvert år.