Marts

der arbejdes på siden

Forår er på vej og i kalenderen er dette den første forårsmåned, det er en måned med lidt af det hele, her kan vi den ene dag, se blomster der titter frem, vintergækker Dorotea, Liljer, Krokus, Dværgiris, for næste dag at blive dækket af sne og bidende kulde. For igen så at blive lunt og både humlebierne og blomster dukker frem igen. Har man have er det en god tid at begynde på planlægning af haven.

Marts måned er opkaldt efter den romerske krigsgud Mars. Før det var det danske navn Thors måned ellertordmåned, som kan henvise til guden Thor eller til ordet tord.

Marts måner

Forårsjævndøgn (Eostre)

mellem den 20. og 21. passere solen ækvator, dette sætter dag og nat i balance og bevæger sig i mod sommeren og lyser tider. Fejer det med forårsblomster og send gækkebreve, ønsker og tak naturen (moder jord), dette er en dag til fornyelser og al det ny der kommer og sige farvel til det gamle. Det er her du ligger det du ikke ønsker dig og sætter nye ønsker ud, det er fertilitet og kærlighed, balance og vækst.

Sommertid

Sidste søndag i denne måned er den dag hvor alle i Danmark står op klokken to om natten og sætter uret en time frem for her begynder sommertid. (hhmm)

Sommertid blev for første gang brugt i Danmark i 1916. Det var en amerikansk ide fra 1784, hvor Benjamin Franklin forslog det i en essay. Det har så  været her i Danmark i skiftende perioder fra 1916 og siden 1980 været en fast del af vores liv.

Heksekunst for marts

Vejrvalser for marts

Før 2001

Middel temperatur  2,1 °C  

Nedbør 46 mm 

Soltimer 110

efter 2001 

3,0 °C

43mm

  146

Mild marts giver en slem april. Meget tåge og dis i denne måned varsler en våd og kølig sommer. Selv marts aldrig er så dårlig, vil der komme 9 gode dage i denne måned. Hvis januar og februar var milde, bliver marts kold.

Den 9. Blæser det meget på denne dag, vil det fortsætte med at blæse indtil høsten. Som vejret er på denne dag, vil det blive i 40 dage.

Den 16. Blæst og slud på denne dag betyder vinterens afslutning.

Den 25. Fryser det denne nat, vil det fryse endnu 40 dage.

Litteratur:

Familiens bog om årets traditioner, Ulrikke Gercke mfl. Politikkens forlag.
Køkkendagbogen, Anette Eckmann, Lindhardt og Ringhof, 2004.
Heksens håndbog, Dannie Druehyld, Høst og Søn, 1998.
Jorden synger Annette Høst, Møntergården, 2005
Hjemmesiden: Vejrvarsler.dk, dmi.dk og videnskab.dk