Marts

 

26. Marts 2011

Forår er på vej og i kalenderen er dette den første forårsmåned, det er en måned med lidt af det hele, her kan vi den ene dag, se blomster der titter frem, vintergækker Dorotea, Liljer, Krokus, Dværgiris, for næste dag at blive dækket af sne og bidende kulde. For igen så at blive lunt og både humlebierne og blomster dukker frem igen. Har man have er det en god tid at begynde på planlægning af haven.

Marts måned er opkaldt efter den romerske krigsgud Mars. Før det var det danske navn Thors måned eller tordmåned, som kan henvise til guden Thor eller til ordet tord.

Forårsjævndøgn (Eostre)

mellem den 20. og 21. passere solen ækvator, dette sætter dag og nat i balance og bevæger sig i mod sommeren og lyser tider. Fejer det med forårsblomster og send gækkebreve, ønsker og tak naturen (moder jord), dette er en dag til fornyelser og al det ny der kommer og sige farvel til det gamle. Det er her du ligger det du ikke ønsker dig og sætter nye ønsker ud, det er fertilitet og kærlighed, balance og vækst.

Gækkebreve

skikken med gækkebreve er dansk og kendes ikke fra andre lande, det startede i 1600-tallet, hvor karle og piger drev gæk med hinanden. Man plukkede en sommergæk det hed det den gang og gemte den i sin hånd, for så at gække / narre den ind i den andens hånd samtidig med at sige “sommergæk”. Lykkedes det ikke denne person at slippe af med sommergækken på samme måde, var han eller hun gæk/nar i et år.

Man kunne også sende den videre i et brev og allerede ved modtagelsen af brevet hang modtageren på den, oprindeligt var disse breve underskrevet, det var først noget der ændret sig i 1800- tallet og efter 1. verdens krig blev dette en tradition for børn, sådan som vi kender det i dag hvor det bliver bugt ved påsken “gæt hvem jeg er …. eller hit med et påskeæg.” (se påsken næste måned)

Sommertid

sidste søndag i denne måned er den dag hvor alle i Danmark står op klokken to om natten ( ? ) og sætter uret en time frem for her begynder sommertid. Sommertid blev for første gang brugt i Danmark i 1916. Det var en amerikansk ide fra 1784, hvor Benjamin Franklin forslog det i en essay.

Det har så i Danmark været i skiftende perioder fra 1916 og siden 1980 været en fast del af vores liv.

Vejrvalser for marts

vejr Middel temperatur 2,1 °C      efter 2001  3,0 °C

Nedbør 46 mm                                                 43mm

Soltimer 110                                                   146

 

Mild marts giver en slem april. Meget tåge og dis i denne måned varsler en våd og kølig sommer. Selv marts aldrig er så dårlig, vil der komme 9 gode dage i denne måned. Hvis januar og februar var milde, bliver marts kold.

Den 9. Blæser det meget på denne dag, vil det fortsætte med at blæse indtil høsten. Som vejret er på denne dag, vil det blive i 40 dage.

Den 16. Blæst og slud på denne dag betyder vinterens afslutning.

Den 25. Fryser det denne nat, vil det fryse endnu 40 dage.

 

Litteratur:

Familiens bog om årets traditioner, Ulrikke Gercke mfl. Politikkens forlag.
Køkkendagbogen, Anette Eckmann, Lindhardt og Ringhof, 2004.
Heksens håndbog, Dannie Druehyld, Høst og Søn, 1998.
Jorden synger Annette Høst, Møntergården, 2005
Hjemmesiden: Vejrvarsler.dk, dmi.dk og videnskab.dk