Urter

Urter kan samles ind hele året.

Det er en heksede ting at samle urter ind og tøre dem og have dem i glas stående på en hylle, det er det i hver fald for mange, der er mange andre grunde (udover det heksede element) til at indsamle urter og andre ting i naturen, som tilskud til vores kost, men der er nogen ting man skal huske, de vigtigste vil vi opridse her.

Vi er kommet til anerkendelsen af, at den syntetiske pille ikke altid bare lykken og vi vender blikket tilbage på hvordan man gjorde før hen og hvad vi har i naturen. I dag identificeres flere af urterne/ planternes virksomme egenskaber. Vi ved at flere urter virker styrkende på vores immunforsvar og at flere af dem går ind og stimulere forskellige dele af fordøjelse. 

Når vi bruger urterne mere bevist end bare tilfældig smag til maden, kan det enten være for at mod virke en bestemt effekt vi har fået ved at spise noget bestemt eller for meget, her vil fx spidskommen eller fennikel frø virke enten ved bare at tygge dem eller i stærk te. Det kan være for at styrke vor immunforsvar eller for at hjælpe til under sygdom. Man kan fx under feber og forkølelse drikke te afkog af ingefær og hvidløg. 

Her kan vi lave mixture/urtete drik af te, saft afkog, cider, olier eller brændevin. Nogen af disse mixture kan holde længer og så stå som et mindre hjemme apotek, om ikke andet kan urterne når de opbevares rigtigt holde i en pæn tid. Som sjov og ballade kan du komme magisk betydning på de urter/krydder urter du bruger i maden. Så kan du lave målrettede magisk mad, nå ja så kan de forskelige tørret urter jo også bruges som røgelse og i bevægelser.

Indsamling

Husk ikke at plukke, der hvor der er voldsom trafik, der vil der nemlig være fyldt med bly fra udstødnings gas, eller fra marker hvor der bliver sprøjtet. Det er vigtigt ikke at indsamle urter efter et regnskyl, de risiker at mugne eller gære, desuden er tørre planter lukket og tæt hvilket gør de bevare deres kraft. Det bedste tidspunkt på dagen er sidst på formiddagen til eftermiddagen, her bliver man ikke forstyrret af morgen og nat duggen. Dog er der lige de planter/ urter der skal bruges rituelt, de kan med fordel plukkes under månedens stråler. 

  •  Rødder

Rødder er smartest at samle om foråret og efteråret, der hvor der er mest kraft i dem, her sidder al kraften nemlig ikke i kronen. De renses grundigt, meget tykke rødder kan flækkes eller skives og evt. efter tørres i ovnen. Rødder skal have et opkog under brug for at man kan få fuldt udbytte af dem.  Dog ikke når de anvendes til amuletter og røgelse. 

  • Blade

Blade fra træer, buske og urter kan med fordel plukkes med stilk så er de nemmere at samle i bundter og hænge til tørre, på hovet. 

  • Blomster

Blomster plukkes så der er så lidt grønt med, som muligt, de lægges til tørre på fx en stoframme spræt i et tynd lag, så der ikke går forrådnelse i dem. Blomster fra buske og urter kan dog tørres ved, at de er plukket sammen med stænglerne og de således kan hænges på hovedet, hvor efter når de er tørre, kan ribbes fra stænglerne. 

  • Hele planter

Hele planten graves op, den skylles og hænges til tørre i små bundter i fyrrum eller et andet lunt og tørt sted med god udluftning. Når de er tørre nullers eller stødes de. 

Uanset hvor autentiske vi vil være, er der bare nogen urter der ikke kan samles i den danske natur, de må købes eller dyrkes.