Hvad er en Vølve?

Ordet Vølve stammer fra norrønt vǫlr, og betyder “stav” derfor bliver vølven også kaldt stavbærer. Det er hvad de mordernet vølver kan blive enige om, så lad os starte med det historiske. 

Det historiske

Vølven  er i den gammel nordiske religion, en kvindelig kultleder og hun er ses både i den nordiske mytologi og som en virkelig figur fra tiderne før kristendommen. vi ved fra kilder at vølven nød stor respekt som en autoritet, hun kunne rådslå med naturens krater, hun kunne sejd (en slags clairvoyance rejse), galder (kraft-trylle-sang). Hun besad så stor en kraft at selv Odin kommer og spørg hende til råds.

Vølven lev ikke anset for at være harmløse og da kristendommen kom blev hun beskyld for at udøve skadevoldende magi. og sener hen i middelalderen blev ordet vølve til heks, en effektiv måde at få en stærk kvinde figur undertrygt og gemt. Hvor ved vi fra at Vølven ansås for at være stærk? Fx skriver Tacitus en romersk historiker fra 56 – 120 efter vores tidsregning :

Veleda var en ugift kvinde, der oppebar stor indflydelse over brukternes stamme. Germanerne anser traditionelt mange af kvindekøn som profetiske, og faktisk, så overtroiske er de, som guddommelige…Veledas prestige var stor, for hun havde forudsagt de germanske sejre og legionernes udslettelse.

Mytologisk hør vi fx om vølven i Eddaerne i vølvens spådom, der hvor Odin spørger om råd og høre også om vølven i Erik den røde sage.

Arkæologiske er der fundet “rige” kvinde grave med genstande som knyttes vølven og hendes kunden med sejd fx  stave af træ og pung med urter, man anslår at disse grave er vølve grave. I det hele tager indeholder disse grave flere  kostbarheder det tyder på, at vølven tilhørte samfundets øverste lag.

Den Modernet Vølve

Så kristendommen kom og reduceret den kraftfulde og respekteret autoritets figur vølve var, til en ondskab, til en heks, til en eventyrs figur, til latterlighed, der kunne undertrykkes.

Men i den sener tid har både den selv erkleret heksen og vølven rejst sig fra støvet og krævede sin plads. Hvor heksen kan kommer fra alle steder i verden, kommer vølven fra norden.

Det vil sige at hendes måde at omfavne sin spiritualitet, sin “animismen ” sin rejse har rodfæste i den nordiske arv. Det vil sige at hendes værktøj vil være ting som sejd, runer, galder, knogle kast, rådslag med naturen, udesidning og for en del med præferencer til den nordiske mytologi. 

Men her deler vandene sig så alligevel. Jeg har mødt dem der kalder sig vølver og ikke benytter sig af noget af det nævnte over for. Der endda siger at selvfølge kan en mand vær en vølve. Her bliver vølven blot anset for af være heksens “bedstemor” og noget man kan kalde sig for fordi det er det rigtige ord for en nordisk heks. 

På den anden side, hav vi så dem der holder ekstremt fast på hvad der står i de historiske kilder og myterne og dømmer alt andet til “bare” af være heks og er rimelige nedsættende om dem der bruger glitterene ting som ikke lige er urter, fjer og historisk korrekt.

Sjovt nok har vi ikke hele historien, kun brud stykker, så vi ved ikke med sikkerhed alt der er historisk korrekt. Men lad os forstille os at vølven havde fået lov til at blive ved med at være en del af vores kultur. Selvfølge havde hun også udviklede sine redskaber og dykkede ned i chakra og NLP og hvad ved jeg, selvfølge havde hun det, men alligevel, hvis der ikke bliver brugt noget som helst af de ting vølven enlig blive forbundet med, så er det som at søge råd hos en shaman og få en TFT session, rimelig uventet.

Kan alle så blive en vølve? Altså titlen i sig selv er en kvindelig titel, men kan man som mand lave de samme ting? Ja da, men her hedder det noget andet, det snakke jeg med Gudrund i den podcast der ligger sidst her på siden. Hvordan bliver man en vølve? Nogen har så stor respekt for faget i at vær vølve, at de kalder sig lærling hele deres liv, andre ser viking serie på Netflix og bum de er en vølve. Det er ikke en beskyttede titel, men det er måske nok også en titel der kræver en vis modenhed og selv indsigt.

Så hvad er den modernet vølve? Hun er troldkyndig, shaman og heks, hun er den modne kvindelige heks af den nordiske tradition.

Til sut

Der ligger her på asdun en artikel om udesidning her. Og der ligger en artikel om sejd her. Der desuden en podcast men vølven fra Ribe du kan hører herunder.

Ideer til mere

Annette Høst har været så skøn at ligge otte videoer på YouTube om sejd, en første har jeg lagt her. Der ud over har hun skrevet Jorden synger, der helt sikkert også er være at læse, både med interesse for vølve emnet og det at være troldkyndig.   

Ander ideer kunne fx være at læse om hvad du kan finde om runer, nordisk magi, sejd,