Maj

Maj er æble- og pæretræer i blomst, anemone og liljekonval dækker skovbunden, og det er tid til forelskelse, om ikke andet så forelskelse i livet. Maj måned er opkaldt efter en bjergnymfen der heder Maia/Maja,(fra den romerske mytologi, hun er Hermes mor) og hun er forbundet med fertilitet og plantevækst, værnede om naturens fremgang og vækst. Månedens gamle navn var blomstermåned.

Majs måner

Gennem tiden har fuldmåner fået navne, i maj har vi blomster månen og passer så fin til hvad måneden hed før den hed maj, navnet kommer fra blomsterne der viser sig i det sene forår. Månen er også blevet kaldt korn-måne, da det er her, bønner sået deres korn. Den er også blevet kalde mælke måne og det kommer af kvæg blev flyttet ud på marken ved Beltane så de kunne nære sig af den saftige græs.

Det sker at der er to fuldmåner i maj, i nyere tid har den anden fuldmåne i en måned  fået navnet blåmåne, men enlig er den ældre definition af en blå måne  den tredje fuldmåne i en sæson, der har fire fulde måner, dette kaldes en sæsonbetonet blå måne, det sker, ifølge NASA, ca. hvert 2,5 år . Men som sagt er det blevet modernet i nyere tid, at kalde den anden fuldmåne i måneden blåmåne. 

1. Maj

Er siden 1889 blevet hold som arbejderbevægelsen internationale kampdag, det hele startede enlig i Australien i 1856 og handlede om en otte timers arbejdes dag, i 1886 fulde USA og i 1889 100 årsdagen for den franske revolution blev dagen stifte som en international dag, vi har i Danmark ikke nødvendigvis fri på denne dag, som første gang blev holdt i 1890, det blev holdt som en  socialdemokratisk demonstrationsdag.

5. maj

I maj har vi en dag hvor vi ære Danmarks befrielse den 5. 1945 hvor det meste af Danmark var frit igen, efter besættelsen af Tyskland. Jeg siger det meste for der var lige noget rod med Bornholm. Det er en god dag at tænde et lys og mindes at vi er heldige nok til ikke at have krig i vores del af verden og sende kærlige og fredfyldte tanker til de lande der er i krig.

Kristi Himmelfartdag

Igen en af de dage der ikke ligger fast, denne dag følger påsken. Den ligger på den torsdag, der ligger 40 dage efter påskedag. Det er her Jesus opsteg til himmels, efter at have gået 40 dage på jorden mellem sine disciple, efter at han havde genopstået påskemorgen, der af Kristi-himmelfartdag

Mors dag

Mors dag er en dag der kommer fra USA i 1907, her var en ung kvinde der arrangeret en mindehøjtidelighed i en metodiskkirke for sin mor, der døde to år tidligere. Denne mor blev gift som 17´årit fik 11 børn, hvor kun 4 overlevede og brugte der efter sit liv til at forbedre de sanitære forhold og formindske dødeligheden bland børn. Den blev indført i Danmark 1929.

Pinsen

Pinsen er til minde om Helligåndens komme og den ligger 50 dage efter påsken, ordet pinse kommer da også af det græske ord Pentekoste, som netop betyder halvtredsindstyvende. Her på denne dag, ifølge apostlenes gerninger, var apostle samlet med en masse andre folk i Jerusalem, de fejrede den sidste dag i den jødiske påske Shavuot. I apostlenes gerninger 2:1-4 står – “Og med ét kom der fra himmelen en lyd som af et kraftigt vindstød, og den fyldte hele huset, hvor de sad. Og et under som ild viste sig for dem, fordelte sig og satte sig på hver enkelt af dem. pinsen- Da blev de alle fyldt af Helligånden, og de begyndte at tale på andre tungemål, alt efter hvad Ånden indgav dem at sige.” Denne episode kaldes for pinseundret og det er her fra man regner den kristen kirkes fødsel.

Vejrvalser for marts

før 2001

Middel temperatur 10,8 °C  

Nedbør 48 mm

Soltimer 209

efter   2001

11,4°C

53mm

235

Maj måneds kulde, gør laderne fulde (kulde her forstås som regn). Maj måneds frost giver en lille høst. En varm maj gør ikke bonden glad. Regn i maj måned varsler en god høst og en tør juni.

Den 1. Frost om natten mellem d. 30. april og 1. maj varsler frost i 40 nætter efterfølgende. Er det tørt på denne dag, varsler det en dårlig sommer. Når det regner på denne dag, skal jorden tørste hele sommeren.

Den 25. Hvis det blæser denne dag, kan vi forvente kraftig blæst resten af året. Regn denne dag varsler ilde for året. Når det regner denne dag, for vi en god høst.

 

Litteratur:

Wheel of the year living the magical life, Pauline Campanelli, Llewellyn Publications, 2003.

Familiens bog om årets traditioner, Ulrikke Gercke mfl.. Politikkens forlag.

Køkkendagbogen, Anette Eckmann, Lindhardt og Ringhof, 2004.

Heksens håndbog, Dannie Druehyld, Høst og Søn, 1998.

Romerske guder og helte, Leo Hjortsø, Politikkens forlag,1982.

Hjemmesiden: Vejrvarsler.dk og dmi.dk og instagram/Rævedis side her