April

April kommer af latin aperire, der betyder at åbne, det er her jorden er åben og klar til at blive sået. Dyrene kommer på græs igen efter at have været lukket inde for den lange vinter, hvilket passer med det gamle nordiske navn for denne måned som var græsmåned. Det er måneden hvor violerne blomstre, og sender du dem til din elsket,  siges det, at det giver trofast kærlighed.

Aprils måner

Gennem tiden har fuldmåner fået forskelige navne, i april har vi pink månen, navnet kommer fra blomsterne, der viser sig i forårets april, månen er også blevet kaldt græs måne. Hvis den falder før påske er den også kendt som ægge måne.

Det sker at der er to fuldmåner i april, i nyere tid har den anden fuldmåne i en måned,  fået navnet blåmåne, men enlig er den ældre definition af en blå måne  den tredje fuldmåne i en sæson, der har fire fulde måner, dette kaldes en sæsonbetonet blå måne, det sker, ifølge NASA, ca. hvert 2,5 år . Men som sagt er det blevet modernet i nyere tid, at kalde den anden fuldmåne i måneden blåmåne. 

Aprilsnar

Den 1. er dagen for drilleri. Skikken med aprilsnar har været kende i Norden og Tyskland siden 1600 – 1700-tallet, man sagde den gang at man “gækkede en til at løbe april”, hvilket betød at man narret nogen til at løbe ud at hente noget, der ikke fandtes, som fx et håndelag. Siden hen er det blevet en dag hvor man skal være både snu og uigennemskuelig drillepind.

Påsken

Ligger ikke fast på en bestemt dato hvert år, den ligger sådan at påskesøndag er den første søndag, efter første fuldmåne, efter forårsjævndøgn. Derfor har vi i disse opslag lagt påsken under marts, så vil du vide mere om påsken se marts.

Valborgaften

Også kaldt Voldermisse/ Beltane (og som jeg galder maj nat) er aften og natten mellem den 30. april og den 1.maj. Dette er en frugtbarhedes-fest! Naturen vågner igen og denne nat byder forårets frugtbarhed og spirende liv velkommen. Denne nat forener vi os med modernaturs livskraft og for at markere overgangen mellem jagttid, og så tid, bliver der holdt bålfest. Beltane betyder Bels bål og henviser til en lys gud. Der danses om majstangen, som er pyntet med bøgeløv, blomster, urter og bånd i alverdens farver, denne tradition der oprindelig hører til germansk hedenskab er i Danmark ikke så udbredt, men der er alligevel flere, der er begyndt at tage traditionen til sig igen. 

For wicca hekse er det denne nat Gudinden elsker med den hornet gud og bliver gravid.

I gamle dage, var dette natten, hvor de unge ugifte kvinder kunne ligge med den de lystede og blev de gravide blev det set som en velsignelse for det kommende års frugtbarhed. Denne nat er også knyttet til Frej og Freja. Dette er også en fantastisk aften for kærligheds magi. (læs mere om denne festlighed her.)

Vejer varsler for april

Før 2001

vejr Middel temperatur 5,7 °C 

Nedbør 41 mm 

Soltimer 162 

 

Efter 2001  

7,5 °C

37mm

198

 

Hvis april starter mild, vil den ende vred (hård). En smuk april varsler en skidt maj. Svaler i april varsler en varm sommer.

Den 3. Det bliver dårligt vækst år, hvis storken ikke er kommer på denne dato.

Den 4. Kan man se rødløg på denne dag for man tidligt forår. Frost mellem den 3. og 4. april varsler frost i endnu 40 dage.

Den 23. Det lover ikke godt for den kommende tids vejr, hvis frøerne kvækker allerede.

Litteratur:

Wheel of the year living the magical life, Pauline Campanelli, Llewellyn Publications, 2003. 

Familiens bog om årets traditioner, Ulrikke Gercke mfl. Politikkens forlag.
Køkkendagbogen, Anette Eckmann, Lindhardt og Ringhof, 2004.
Heksens håndbog, Dannie Druehyld, Høst og Søn, 1998.
Magi & heksekunst. Dalua; Aschedhoug, 2000
Wicca, Scott Cunningham, 2004 (findes på dansk som Lær og forstå Wicca)
Hjemmesiden: Vejrvarsler.dk og dmi.dk