April

. April 2011

April kommer af latin aperire, der betyder at åbne, det er her jorden er åben og klar til at blive sået. Dyrene kommer på græs igen efter at have været lukket inde for den lange vinter, hvilket passer med det gamle nordiske navn for denne måned som var græsmåned. Det er måneden hvor violerne blomstre, send dem til din elsket, det siges at give trofast kærlighed.

Aprilsnar

Den 1. er dagen for drilleri. Skikken med aprilsnar har været kende i Norden og Tyskland siden 1600 – 1700-tallet, man sagde den gang at man “gækkede en til at løbe april”, hvilket betød at man narret nogen til at løbe ud at hente noget, der ikke fandtes som fx et håndelag. Siden hen er det blevet en dag hvor man skal være både snu og uigennemskuelig drillepind

Påsken

ligger ikke fast på en bestemt dato hvert år, den ligger sådan at påskesøndag er den første søndag, efter første fuldmåne, efter forårsjævndøgn. 40 dage før påsken fastede man og her måtte man kun spise fisk og ikke kød eller æg, man festede og spiste godt til inden fasten så der var noget at tager af, den fest inden fasten hed fastelavn. Her skal lige tilføjes at påsken godt kan ligget allerede fra den 22. marts.

Ordet påske betyder forbi-gang og referer til jødernes befrielse fra slaveriet under farao. Selve påsken har et par bestemte mærkedage. Palmesøndag fejres den dag Jesus red ind i Jerusalem og folkene tog imod ham med palmeblade/ grene. Skær torsdag er den dag, hvor der mindes om da Jesus spiste det sidste måltid men sine disciple (den sidste nadver) der Judas forrådte Jesus. Langfredag mindes Jesus korsfæstelse og Påske dag mindes at Jesus genopstandelse.

Som symbol på fastens afslutning spises 9 slags grønt og masser af æg. Man sagde at æg giver kvinden frugtbarhed og manden portens.

Påske æg.

Påsken betød afslutning på fasten og de æg der var samlet ind under fasten, kunne nu nydes. Æggene var et højtepunkt og et symbol på forårets kommen og før hen var det også først omkring påske hønsene begyndte at lægge æg, på det tidspunkt hvor græsset blev grønt og solen fik magt.

Æg var en særlig og kostbar madvare som ikke indgik i den daglige kost, i det gamle Grækenland, Rom, Egypten, Prisen og Kina, blev de givet som gaver ved forårsfester. Og da kristendommen kom til, blev æggene et symbol på Kristi opstandelsen.

Man begyndte i middelalderen at pynte æggene i al almindelighed og i 1600-tallet begyndte man så at farve æg i forbindelse med påsken. I Danmark opstod en tradition, hvor præst, degn og tjenestefolk fik farvet og dekoreret hønseæg som en del af deres løn. Børne fik kogte æg der først kunne leges med (trille ned af en bakke) og der efter spises.

(Hvis du vil bruge naturens egne farver til æggene så kog dem sammen med løgskaller, rødbeder, spinat, stenlav, skarntyder eller kaffe)

Gækkebreve

skikken med gækkebreve er dansk og kendes ikke fra andre lande, det startede i 1600-tallet, hvor karle og piger drev gæk med hinanden. Man plukkede en sommergæk det hed det den gang og gemte den i sin hånd, for så at gække / narre den ind i den andens hånd samtidig med at sige “sommergæk”. Lykkedes det ikke denne person at slippe af med sommergækken på samme måde, var han eller hun gæk/nar i et år.

Man kunne også sende den videre i et brev og allerede ved modtagelsen af brevet hang modtageren på den, oprindeligt var disse breve underskrevet, det var først noget der ændret sig i 1800- tallet og efter 1. verdens krig blev dette en tradition for børn, sådan som vi kender det i dag hvor det bliver bugt ved påsken “gæt hvem jeg er …. eller hit med et påskeæg.” (se påsken næste måned)

Påskeharen

er en nyre ting der er kommet til Danmark fra Tyskland omkring 1900- tallet, men i Tyskland kan denne tradition med påskeharen spores længer tilbage til hedenske frugtbarhederitualer, hvor haren ansås for at være et særligt frugtbart dyr og man ofret (og spiste) æg der også var symbol på frugtbarhed.

Påske lammet

er både jødisk, kristent og katolsk tradition. I den kristen del er lammet symbol for Jesus Kristi … Paulus skriver i 1. korintherne 5: 6-8 “Jeres stolthed klæder jer ikke. Ved i ikke, at det mindste om smule surdej gennemsyrer hele dejen? Rens den gamle surdej ud, for at i kan være en ny dej. I er jo usyrnet brød, for også vort påskelam er slagtet, Kristus”. Lammet blev symbol for hvad Jesus offer, han lod sit liv for menneskehedens synder, selvom han selv var uskyldig. Den jødiske udgave hænger det sammen med de ti plager gud sendte til Farao og hans folk, da jøderne skulle befries. Man brugte lammet til fejring af befrielsen fra ægypterne og smurte dens blod rundt om dørkamene, så døden passeret. Under er både jødisk, kristent og katolsk tradition. I den kristen del er lammet symbol for Jesus Kristi … Paulus skriver i 1. korintherne 5: 6-8 “Jeres stolthed klæder jer ikke. Ved i ikke, at det mindste om smule surdej gennemsyrer hele dejen? Rens den gamle surdej ud, for at i kan være en ny dej. I er jo usyrnet brød, for også vort påskelam er slagtet, Kristus”. Lammet blev symbol for hvad Jesus offer, han lod sit liv for menneskehedens synder,, selvom han selv var uskyldig. Den jødiske udgave hænger det sammen med de ti plager gud sendte til Farao og hans folk, da jøderne skulle befries. Man brugte lammet til fejring af befrielsen fra ægypterne og smurte dens blod rundt om dørkamene, så døden passeret. Under katolicismen var er det en tradition at dele voks-lams amuletter ud. 

Valborgaften

Også kaldt Voldermisse/ Beltane (og som jeg galder maj nat) er aften og natten mellem den 30. april og den 1.maj. Dette er en frugtbarhedefest! Naturen vågner igen og denne nat byder forårets frugtbarhed og spirende liv velkommen. Denne nat forener vi os med moderens livskraft og for at markere overgangen mellem jagttid og så tid bliver der holdt bålfest. Beltane betyder Bels bål og henviser til en lys gud. For wicca

hekse er det denne nat Gudinden elsker med den hornet gud og bliver gravid. I gamle dage, var dette natten hvor de unge ugifte kvinder kunne ligge med den de lystede og blev de gravide blev det set som en velsignelse for det kommende års frugtbarhed. Denne nat er også knyttet til Frej og Freja. Dette er også en fantastisk aften for kærligheds magi.

Vejer varsler for april

vejr Middel temperatur 5,7 °C    efter 2001   7,5 °C

Nedbør 41 mm                                              37mm

Soltimer 162                                                  198

Hvis april starter mild, vil den ende vred (hård). En smuk april varsler en skidt maj. Svaler i april varsler en varm sommer.

Den 3. Det bliver dårligt vækst år, hvis storken ikke er kommer på denne dato.

Den 4. Kan man se rødløg på denne dag for man tidligt forår. Frost mellem den 3. og 4. april varsler frost i endnu 40 dage.

Den 23. Det lover ikke godt for den kommende tids vejr, hvis frøerne kvækker allerede.

Litteratur:

Familiens bog om årets traditioner, Ulrikke Gercke mfl. Politikkens forlag.
Køkkendagbogen, Anette Eckmann, Lindhardt og Ringhof, 2004.
Heksens håndbog, Dannie Druehyld, Høst og Søn, 1998.
Magi & heksekunst. Dalua; Aschedhoug, 2000
Wicca, Scott Cunningham, 2004 (findes på dansk som Lær og forstå Wicca)
Hjemmesiden: Vejrvarsler.dk og dmi.dk