En Asatroheks

14. august 2019

Ude i det lille rige Danmark er der mange forskelige hekse, en af dem er Asatroheksen  Michelle Bjørnholdt Pedersen og vi har spurgt om hun ville fortælle sin hekse historie.  

Michelle fortæller

Jeg er solitær heks, men mødes da ind i mellem med andre til f.eks. arrangementer, workshops, sommerlejr (dog må det efterhånden være 4 år siden, at jeg sidst var på hedensk sommerlejr) osv..

Hvornår fandt du ud af at det at være heks, er det du er?

Jeg har altid været glad for naturen og har befundet mig særdeles godt i den. En stor del af min barndom boede vi med skoven i baghaven, helt bogstaveligt. Den blev udforsket på kryds og tværs, både til fods og på hesteryg. Jeg har altid elsket blomster, planter, naturen. Da jeg så fik Heksens håndbog i julegave af mine forældre (jeg havde ønsket mig den), så faldt der ligesom nogle ting på plads.

Der var så meget der gav mening lige pludselig. Det var mig, følte jeg. Og sådan startede det. Senere blev jeg asa/vanetro. Det var egentlig til noget heksehygge, at jeg hørte om Forn Sidr.

Har du altid været den nordiske heks eller har wicca været ind over på noget tidspunkt?

Ja, jeg har altid været nordisk heks. Wicca er ikke mig. Der er for mange “regler” og “fastlåshed” til mig. Jeg kan godt lide friheden og det at kunne improvisere. F.eks. det at kunne gå i skoven og lave et ritual, uden at det hele er planlagt/skemalagt på forhånd. At gøre/sige lige det jeg føler for, lige i det øjeblik jeg står der. Selvfølgelig er der også nogle gange hvor det er mere planlagt. Wicca er en religion. Jeg kan godt lide at holde hekseri og tro/religion adskilt. Selvom der er ligheder i det at være Asa/vanetro og heks, så er det stadig væk 2 forskellige ting. Nogle gange kombinere jeg det lidt, når det giver mening.

Fejre du de 8 sabbat?

Jeg fejre alle 8 sabbatter. Nogle gange mere end andre, da hverdagen og job også fylder. Så det er ikke altid at der bliver gjort lige meget ud af det, men så er det med i tankerne.

Hvad siger familie og venner til at du er heks?

Min far kan godt lide at “prale” lidt med det. Han er engang i en kø ved Egeskovslot, faldet i snak med et ældre ægtepar, hvor han pludselig peger på mig og siger, det er min datter, hun er heks og hun danser nøgen rundt under fuldmånen ovre på Langeland, sammen med andre 😀 Den historie fortæller han ind i mellem til folk. Jeg tror såmænd også at han godt kan lide at chokere folk lidt 😀 Sådan drilagtig/provokativ. Der er ingen i min familie eller venner der ikke accepterer det. Har ikke mødt konkrete fordomme, men har nogle gange kunne fornemme, at nogle syntes at det er lidt mærkeligt (dog uden at sige det)

Har du mødt  Dannie Druehyld forfatteren til din barndoms gave?

 Ja, jeg har mødt Dannie et par gange. Første gang var for omkring 9-10 år siden, hvor vi var på vandretur for Moderjord i Rold/Rebild.

Hvis du skulle give 3 gode råd til en heks?

  1. Nok mest til nye hekse. Ting tager tid også hekseriet. Hav tålmodighed, prøv at nyde processen/rejsen. Det er meget der skal læses, studeres og undersøges. Man kan ikke springe over hvor gærdet er laves. Mød andre og bliv inspireret. God rejse ❤ og den er lang!
  2. “Plej” din jordforbindelse, det gælder os alle. Jo stærkere og dybere rødder vi har, jo stærkere står vi. Det starter med et godt fundament og så kan vi “bygge” videre opad. Ind i mellem mister vi den lidt eller meget og så er det med at finde den igen.
  3. Stol på din intuition. Føl efter og gør det der er rigtigt for dig. Så er det nemlig lige som det skal være. Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at være heks på.

Til slut

Michelle nævner Forn Sidr der er det hedenske statsanerkendte trossamfund i Danmark for Asa- og Vanetrosamfundet i Danmark og har været det siden 2003, her handler det om den førkristne nordiske religion og med mytologien i centrum.

se hjemmesiden her.

bliderne fra artiklen er udlånt af Michelle