September

Der rettes på siden mere kommer

26. September 2011

Efter årets første måned, det er en måned med et navn der er en være rodet historie, i Danmark hed den oprindeligt fiskemåned, men lige som de andre måneder har det ændret sig. Kejser Caligula der levede i år 37 opkaldte denne måned efter sin far Germanicus, en yngre bror af kejser Tiberius. Det hold bare ikke og i dag har måneden sit navn efter det latinske ord septem, dette betyder “syv”, da september oprindelig var den syvende måned i den romerske kalender.

Efterårsjævndøgn (mabon)

I september har vi Efterårsjævndøgn, i kalenderne vil den stå under d. 21. men enlig er det den dag hvor dan og nat er lige lange, festen ligges efter månens fase. Denne fest er som tak for høsten der er kommet i hus, ikke kun korn men også det meste af frugt, bær, urt og svampe.

Mikkelsdag.

Dette er en dag til ære for ærkeenglen Mikael, som er en fordanskning af navnet Mikael. Den gang Danmark var katolsk, var ærkeenglen Mikael beskytter og han hjalp mod Satan… altså for de særlig fromme. I biblen/ Johannes Åbenbaring var det han, der styrtede djævelen. Ved dommedag er det Sct. Mikael der står med sin vægt og vejer alle sjælene. Sct. Mikkels helgendag er den 29. september, en helligdag i Danmark indtil 1770, nu bare en dag af navn

Vejr varsler for september

Middeltemperatur: 12,8 °C    efter   13,8°C Nedbør: 73 mm                                          62 mm Soltimer: 128                                              162   Første halvdel af denne måneds vejr varsler for hele næste år. Lyn og torden i september varsler en kold jul med meget sne. Den 1. Er vejret koldt og klart på denne dag, får vi godt vejr hele måneden. Den 9. Klart vejr på denne dag varsler mildt forår. Og solskind og blå himmel varsler et mildt efterår. Den 29. Blæst på denne dag varsler en hård vinter. Tordner det på denne dag, får vi stærke efterårs storme.  

Litteratur:

Familiens bog om årets traditioner, Ulrikke Gercke mfl. Politikkens forlag. Køkkendagbogen, Anette Eckmann, Lindhardt og Ringhof, 2004. Heksens håndbog, Dannie Druehyld, Høst og Søn, 1998. Magi & heksekunst. Dalua; Aschedhoug, 2000 Wicca, Scott Cunningham, 2004 (findes på dansk som Lær og forstå Wicca) Hjemmesiden: Vejrvarsler.dk og dmi.dk