September

Efterårets første måned, det er en måned med et navn der er en være rodet historie, i Danmark hed den oprindeligt fiskemåned, men lige som de andre måneder har det ændret sig. Kejser Caligula der levede i år 37 opkaldte denne måned efter sin far Germanicus, en yngre bror af kejser Tiberius. Det hold bare ikke og i dag har måneden sit navn efter det latinske ord septem, dette betyder “syv”, da september oprindelig var den syvende måned i den romerske kalender, men i dag er det den niende månede.

Septembers måner

Høst-måne bliver septembers fuldmåne kaldt, fordi det var her det var på tide at høste. Faktisk er denne måne den sene måne i september og det bliver noget kludder med den nyre til gang, som bliver kaldt blå måne. I 2 ud af 3  høst måner ligger den  i september og i nogen år ligger den i starten af oktober, fordi navnet oprindeligt fulgte der hvor høsten skulle høstes.

Det sker at der er to fuldmåner i September, i nyere tid har den anden fuldmåne i en måned  fået navnet blåmåne, men enlig er den ældre definition af en blå måne  den tredje fuldmåne i en sæson, der har fire fulde måner, dette kaldes en sæsonbetonet blå måne, det sker, ifølge NASA, ca. hvert 2,5 år . Men som sagt er det blevet modernet i nyere tid, at kalde den anden fuldmåne i måneden blåmåne. 

Efterårsjævndøgn (mabon)

I september har vi Efterårsjævndøgn, i kalenderne vil den stå under d. 21., men enlig er det den dag hvor dag og nat er lige lange, festen ligges efter månens fase. Denne fest er som tak for høsten der er kommet i hus, ikke kun korn men også det meste af frugt, bær, urt og svampe. (læs mere om denne festlighed her.)

Mikkelsdag.

Dette er en dag til ære for ærkeenglen Mikael, Mikkel er så en fordanskning af navnet Mikael. Den gang Danmark var katolsk, var ærkeenglen Mikael beskytter og han hjalp mod Satan… altså for de særlig fromme. I biblen/ Johannes Åbenbaring var det han, der styrtede djævelen. Ved dommedag er det Sct. Mikael der står med sin vægt og vejer alle sjælene. Sct. Mikkels helgendag er den 29. september, en helligdag i Danmark indtil 1770, nu bare en dag af navn.

Vejr varsler for september

Før 2001:

Middeltemperatur: 12,8 °C   

Nedbør: 73 mm

Soltimer: 128

efter  2001:

13,8°C

62 mm

162

Første halvdel af denne måneds vejr varsler for hele næste år. Lyn og torden i september varsler en kold jul med meget sne.

Den 1. Er vejret koldt og klart på denne dag, får vi godt vejr hele måneden.

Den 9. Klart vejr på denne dag varsler mildt forår. Og solskind og blå himmel varsler et mildt efterår.

Den 29. Blæst på denne dag varsler en hård vinter. Tordner det på denne dag, får vi stærke efterårs storme.

Litteratur:

Familiens bog om årets traditioner, Ulrikke Gercke mfl. Politikkens forlag.

Køkkendagbogen, Anette Eckmann, Lindhardt og Ringhof, 2004.

Heksens håndbog, Dannie Druehyld, Høst og Søn, 1998.

Magi & heksekunst. Dalua; Aschedhoug, 2000

Wicca, Scott Cunningham, 2004 (findes på dansk som Lær og forstå Wicca)

Hjemmesiden: Vejrvarsler.dk og dmi.dk