MidtVinter /Imbolg

13. september 2018

Lysets fest

Midt Vinter, Imbolg eller Kyndelmisse ligger den 2. februar og er både en sen vinterhøjtid og tidlig forårsfest. Denne dag er dagen der tilhører Brigid, en keltisk gudinde, der også er blevet en kristen helgen. Det er lysets fest både for de hedenske og de kristne, kyndelmisse kommer af det latinske missa candelarum, der betyder lysmesse, i kirken brugte man gudstjenesten til at velsigne de vokslys der skulle bruges det kommende år. 

Dagen blev brugt til store sammenskudsgilder, hvor der blev spist, drukket og holdt fest i tre dage.  Man mente at man skulle spise flæsk på denne dag for, at holde sulten fra døren og piske frugttræerne, så de gav støre afkast det. 

En gammel tradition er at tænde lys, ved solnedgang, rundt om i hjemmet, helst ved vinduerne og lade dem brænde rasten af natten. Desuden brugte man også dagen til at feje vinteren ud.

Den religiøse/Wiccanske Imbolg

Traditionel wicca bliver Imbolg betragtede som en Større Sabbat, da de følger de keldiske mærkedage. Her genvinder gudinden sit helbred, efter at have født guden og tager igen Jomfruens skikkelse. Gud er ikke særlig aktiv, men han forsøger at skinne mere og mere for hver dag, tiden er til at han/solen vokser til at blive den unge gud, når foråret kommer. 

Andre hekse

Nogen danske hekse følger, eller lader sig inspirer af asatro, da de har svært ved at stå ved den religiøse Wiccanske del, de bruger det nordiske guder, fx kan denne dag være et blót hvor guder og gudinder der høre til denne årstid kaldes til stede og dette vil så blive bygget ind i heksens sabbat. For den asatro vil det ved denne højtid, være naturligt at æres de kvindelige Guddomme kaldt Diserne,  Asynjerne eller Gudinderne. måske ville en asatro inspireret heks ovnkøbet kalde denne dag diseblót  og den kan ligge på 1. Februar, eller 14. februar. 

Desuden har vi i Danmark også en masse hekse der, lader sig inspirer af shamanisme og laver ud renselse ritualer fx i tipier eller går på ånderejse, hopper over bålet, trommer danser, eller udesittings for at møde sine totemdyr. De gør mest ud af de 4, af de 8 sabbat eller de betragter dem som de vigtigste af fejre. Ved denne sabbat betragtes det ikke som en af de større, dog ville en del her sende tanker til de kvindelige kræfter og til frugtbarhed for den kommende vækstsæson.

Billedet her ved siden af er lånt fra Pinterest og billedet for over er udlåntf Mia – Heksekedlen.

Vil du videmere om Kyndelmisse se under traditioner, februar her