MidtVinter /Imbolg

Lysets fest

Her tilsiden har du en lys-velsignelse-bøn, som du kan bruge hvis du vil laden nogen lys med dagens energi. Disse lys vil kunne bruges, i løbet af året til næste MidtVinter, når du løber helt tør for brændstof/energi. Mens du messer bønnen visualiser du at årstiden opvågning til forår ned i lyset. Ha´ lyset stående et sted hvor det er nemt at tage frem hvis du i løbet af året føler dig energi forladt eller modløs og lad det være tændt i lidt tid. Lyset må gerne slukkes og tændes igen når der er brug for det.

Midt Vinter, Imbolg eller Kyndelmisse ligger den 2. februar og er både en sen vinterhøjtid og tidlig forårsfest. Denne dag tilhører Brigid, en keltisk gudinde, der også er blevet en kristen helgen. Det er lysets fest både for de hedenske og de kristne, kyndelmisse kommer af det latinske missa candelarum, der betyder lysmesse, i kirken brugte man gudstjenesten til at velsigne de vokslys der skulle bruges det kommende år. 

Dagen blev brugt til store sammenskudsgilder, hvor der blev spist, drukket og holdt fest i tre dage.  Man mente at man skulle spise flæsk på denne dag for, at holde sulten fra døren og piske frugttræerne, så de gav støre afkast det. 

En gammel tradition er at tænde lys, ved solnedgang, rundt om i hjemmet, helst ved vinduerne og lade dem brænde rasten af natten. Desuden brugte man også dagen til at feje vinteren ud.

Du kan læse mere om kyndelmisse, imbolc og Brigid under februar traditioner her.

Den wiccanske imbolg

Traditionel wicca bliver Imbolg betragtede som en Større Sabbat, da de følger de keldiske mærkedage. 

Her genvinder gudinden sit helbred, efter at have født guden og tager igen Jomfruens skikkelse. Gud er ikke særlig aktiv, men han forsøger at skinne mere og mere for hver dag, tiden er til at han/solen vokser til at blive den unge gud, når foråret kommer. 

Den asatro heks´s diseblót 

(Eller den nordiske heks) bruger de nordiske guder,  på denne dag lave de et blót hvor guder og gudinder der høre til denne årstid kaldes til stede og dette vil så blive bygget ind i heksens sabbat/bolód. Det ville fx være naturligt at æres de kvindelige Guddomme kaldt Diserne,  Asynjerne eller Gudinderne. MidtVinter repræsenterer midten af vinteren, så denne dag rummer det sidste, afsluttende af vinteren og håbet for det der kommer, altså det snarlige forår. Et godt bud på denne transformationstid, kunne være gudinden Idunn, hende der står med ungdommens æblerne (foråret), så guderne ikke bliver ældgamle og dør (vinteren).

Typisk ville denne dag blive hold den 1. Februar, eller 14. februar. 

Den shamsnistiske heks MidVinter

shamanisiske hekse laver ud renselse ritualer fx  går på ånderejse, hopper over bålet, trommer danser, eller udesittings for at møde sine totemdyr. 

Ved denne sabbat  ville de sende tanker til de kvindelige kræfter og til frugtbarhed for den kommende vækstsæson, de ville sende tanker og tak for den læring de har fået gennem vinteren og måske lave en meditation til underverden.

En MidtViner/Imbog tromme/meditations rejse.

En lille besværgelse

Hvis du er så heldig at der er sne ved imbolc/ MidtVinter kan du bruge de til at rense ud i det der plager dig.

Fyld et glas op med sne og visualiser det du vil af med ned i glasset med sne, lad det stå på dit alter og smelte mens du laver andre ting og du giver slip på det,  mens det smelter til vand.

Når du er færdig med dine andre gøremål, hældes vandet tilbage til naturen, med et tak for hjælpen. Denne teknik kan også bruges til at lave en markering af at slippe den mørke vinter energi.