August

Den sidste sommermåned, vi skal nu tage afsked med de lange lyse nætter. I gamle dage var  det en travl måned, da forrådskammeret skule fyldes op og månedens  gamle nordiske navn var da også høstmåned, august er opkaldt efter Augustus, en romersk kejser.

Det er tiden for oprydning, fornyelse, tid for ønsker og sjovt nok er det i denne måned der er flest stjerneskud på himmelen, for du øje på dem, så ønsk af hele hjertet.

Augusts måner

August måne bliver kaldt stør måne, fordi det var her indianske fisker fangede de største stør. Og længer syd i Amerika blev det kaldt den rød fuld måne, da solen her i august har en rødlig farve. Den er også blevet kald den grønne korn måne, eller bare korn månen, fordi det var månen før høsten. Nu er støren ikke lige det mest danske og jeg kalder denne måne for sød høst måne. 

Det sker at der er to fuldmåner i august, i nyere tid har den anden fuldmåne i en måned  fået navnet blåmåne, men enlig er den ældre definition af en blå måne  den tredje fuldmåne i en sæson, der har fire fulde måner, dette kaldes en sæsonbetonet blå måne, det sker, ifølge NASA, ca. hvert 2,5 år . Men som sagt er det blevet modernet i nyere tid, at kalde den anden fuldmåne i måneden blåmåne.

Før høstfest, lammas eller lughnashad

Festligheden holdes d. 2. august. (for nogen d. 1.) Dagen er fejring af kornet og ønsket om en god høst og det at takke jorden for den mad den giver os. Det er den første af de 3 store høste, det er også her de første frugter og urter bliver syltende og tørret til vinterens brug. Det er aften hvor du gør status over høsten, her mener jeg ikke kun i afgrøder, men også hvad du har opnået i livet, se på hvad du har opnået.

Denne dags wiccanske bilde er at gudinden høster/ofre sin gemal for folket kan leve, han bliver født som hendes søn igen ved yuletid, så der er intet ondt i det. lughnashad kommer fra lughs fest, lugh var en gammel keldisk solgud.  lammas kommer af Loaf mass, som betyder brødmesse. (læs mere om denne højtid her)

Vejr varsler for august

Før 2001:

Middel temperatur 15,7 °C 

Nedbør 67 mm      

Soltimer 186 

  efter 2001  

17,2 °C

91 mm

196

Regn i august giver smukt vejr i september

Den 10. skt. Laurentius dag er det gråvejr efter denne dag, får vi en mild og våd vinter. Og hvis det er klart vejr om formiddagen, får vi en streng vinter efter kyndelmisse.

Den 19 hvis lyngen blomstrer nu, vil vi komme til at gå i sne til halsen.

 

Litteratur:

Wheel of the year living the magical life, Pauline Campanelli, Llewellyn Publications, 2003.

Familiens bog om årets traditioner, Ulrikke Gercke mfl. Politikkens forlag.

Køkkendagbogen, Anette Eckmann, Lindhardt og Ringhof, 2004.

Heksens håndbog, Dannie Druehyld, Høst og Søn, 1998.

Magi & heksekunst. Dalua; Aschedhoug, 2000

Wicca, Scott Cunningham, 2004 (findes på dansk som Lær og forstå Wicca)

Hjemmesiden: Vejrvarsler.dk, dmi.dk og natmus.dk