SortBøger

SortBøger er en betegnelse der bruges om hekset, okkulte, magiske  of forbudte bøger, her er lidt info om de hekset af slagsen,

Cyprianus

I bogen – Det gamle danske cyprianus fortælles det, at navnet på netop denne bog, fik det til at løbe koldt ned af ryggen på almindelige mennesker og at det var umuligt at slippe af med den, når først man ejede den. Kun på en måde var det muligt at slippe af med bogen når man ejede den. Man skulle skjule den i kirken med 4 skilling og sit navn skrevet med blod.

En fortælling om bogen siger, at Moses skulle havde skrevet de 5 Mosebøger, blevet fristede af djævlen for at skrive en 6. og dette skulle være den oprindelige cyprianus.

Uanset hvad, var det er farlig og djævelsk bog. Man skulle nå at slippe af med den inden sin død, ellers blev man taget af fanden, desuden skulle man sælge sit cyprianus billiger en man købte den for, dog havde den en tilbøjelighed til at vende tilbage.

En anden historie sætter den historiske person Thascius Caecilus Cyprianus af Karthago (født ca. år 200) i forbindelse med bogen. Han Var biskop og blev hals hugget den 14. september 258. Men – at antage at han skulle ha´  været forfatter af hele manuskriftet/bogen ville være forkert, efter som der er blevet tilskrevet mere og mere hvad hver udgivelse.

Der er også en vanvittig historie om en munk og 13 nonner hvor af den ene skulle have hedet Cyprianus, men den historie kan jeg desværre ikke huske.

Hvad er et cyprianus enlig? Det er navnet på en gammel heksebog med magiske formler, drømmetydning, trylleformularer og hvad der nu kunne tænkes at komme en til gode i livet. Kort sagt en opskrift/leksika bog med viden, som vokser i takt med dens ejer viden, der blev erhvervet i gennem livet. Viden der kan bruges til at hjælpe andre, et opslagsværk for kloge folk.

De ældste trygt udgaver vi kender til cyprianus her i Danmark er fra 1600-tallet.

Skyggernes bog

Eller en Book of Shadows, som det så smukt ville hede på dansk, er også en bog, denne indeholder instruktioner magiske ritualer, religiøse tekster og hvad dens ejer nu lige sætte ind. Navnet/bogen, den første altså, blev til med Gerald Gardner engang i slutningen af 1940’erne eller begyndelsen af 1950’erne. I dag bruges titlen i flæng om den magiske bog af hekse med religion Wicca. Oprindeligt skulle hver heks/wiccaner kopier sit eksemplar i hånden, efter cirklens “hoved” eksemplar. Det oprindelige eksemplar er offentliggjort og med kopimaskiner og computerens “liv” er det ikke længer et most at have det i håndskrevet form. Samtidig er der solitary praktikere, har alternative versioner af BS som intet har med Gardners oprindelige. Traditionelt skal en BS ødelagt ved ejerens død, men i dag er der flere der lader dem gå i arv.

Spejlbog

Er i bund og grund en magisk dagbog, her på siden er det her der ligger artikler om forskelige personer der fortæller om deres liv som Vølve, Heks eller Troldkyndig.

Grimoire

Igen en lærebog der beskriver praktisering af magi, magiske genstande som Talismaner/amuletter, trylleformularer, forbandelser, hvordan du på råber ånder, engle og dæmoner. Grimoie er et oprindeligt europæisk udtryk, men som nævnt har et kært barn mange navne og linende bøger findes over alt i verden. Tilgangen til denne udgave er dog lidt mere nede på jorden, den behøvede ikke i sig selv at have overnaturlige kræfter, det var i de fleste tilfælde bare en bog, dog var der undtagelser.

Litteratur om forskelige sort-bøger:

Det gamle danske Cyprianus,

Heksens håndbog, Dannie Druehyld, Høst og Søn, 1998.

Magi & heksekunst. Dalua; Aschedhoug, 2000

Wicca, Scott Cunningham, 2004 (findes på dansk som Lær og forstå Wicca)

Hjemmesiden Christian library www.ccel.org