Navngivning

Et Navngivnings Ritual for den Moderne Heks

Vi vil på asdun rigtig gerne fortælle om de forskelige ritualer, hekse kan lave ved de forskelige overgange i livet, men det med navngivning/dåb har vist sig at være en lidt lidt pudsig ting, for selv om en hel del gerne ville lave et sådan ritual, både for at byde den lille ny velkommen og for at præsenter den nye guldklumpen for familie, har de ikke lige holdt noget.

Nogen har benyttet asatroens knæsætning, men der bliver jeg nød til at sige det er ikke godt nok for heksens guld og jeg syndes personligt at det rummer noget helt andet en hvordan jeg ser hekse og absolut moderne hekse i dag. Det jeg selv kender til er, at familiens overhovet eller høvding/præstinde/præst i bedste “Løvernes konge” stil holde barnet oppe og siger navnet.

 Så jeg besluttede mig for at spørge heksen Hexe Hedenlil om hun ville være med til at skrive et ritual, som kunne komme med inspiration til andre og det ville hun.

Hexe Hedenlil

Måske kender du Hexe Hedenlil, hun kom med total fantastiske sommerferie rejse ideer til asdun i 2018, fra denne artikel har vi lige lånt en beskrivelse af Hexe Hedenlil, “I 2015 blev Hexe Hedenlil kåret til årets heks i den da værende forening Hekse.dk på foreningens sider stå at hun fik prisen “for en solid og åben indsats for heksemiljøet, i kraft af hendes arbejde for imødekommenhed, arrangementer og offentlig åbenhed i forhold til miljøet.” 

Hexe Hedenlil fortæller at siden sin barndom har heksen været en naturlig del af hende, at heksekunst, noget hun praktiseret på sin helt egen måde og uden hjælp fra bøger. Hun påvirkes af energier og indtryk, fra naturen og de væsner der befinder sig omkring hende, en kommunikations form har udviklet sig over år. 

Siden hen er heksekunst og magiske metoder igennem bøger kommet til, men hun er stadigvæk nød til, at gøre tingene på sin helt egen måde, ellers virker det ikke. Hexe Hedenlil  praktisere både som solitær heks, men er også med i fællesskab med sine månesøster/ MoonSisters. “

Og barnet skal hede?

Det vil sige, at dette er ikke et historisk fundet ritual, men lavet ud fra, hvad jeg selv kunne finde på, at lave som et navngivnings ritual…. eller måske nærmer en fest og ceremoni iblandt familie og venner for en lille baby…. (eller barn) for den sags skyld, for flere vælger, at afholde sådan en ceremoni efter deres eget hoved og på det tidspunkt, hvor de har overskuddet til, at gøre det og det betyder ikke noget, at barnet ikke længere er helt spæd…..

Et barn får jo sit navn, når forældrene siger at de hedder det, og ikke som mange tror, når de f.eks.. bliver døbt…. for her bliver der også spurgt om, HVAD ER BARNETS NAVN.. og ikke… hvad skal barnet hedde… og lige præcis denne lille del kan jeg fantastisk godt lide og derfor vil jeg bruge konceptet, at barnet har et navn og at det skal frem i ceremonien….

Selve ritualet må gerne være i natur skønne omgivelser, men vejr og vind gør nok dette svært, i vores temmelig våde og kolde land, så derfor vil jeg nok vælge, at holde Ritualet indendørs med mindre, det er fint vejr til det. Rummet til ritualet skal pyntet, med naturlige ting…. fordi det jo er en lille ny, der enten selv er… eller bliver heks…. eller i hvert fald har en forældre, der er heks… og i vores religion er naturen det, der meget gerne skal være meget synligt i vores ritualer…. Så rummet pyntes med en masse natur, blomster og et vandfyldige kar, samt plads til røgelse.

Brug sten eller krystaller som energi felter og ja selvfølgelig til pynt…. Hold en smule tilbage med røgelsen og sørg for, at den ikke er for stærk i lugten og er naturlig i sin materiale… med mindre igen, at ritualet er udenfor, for her kan man altid bruge lidt mere røgelse, da det jo ikke helt irritere de små sarte børn og voksne…. Ligeledes er det med ild…. indenfor vil lys være det, der kan bruges, hvor imod, hvis man er udenfor så vil der ligeledes kundes laves bål …… men en masse lys i barnets køn’s farver vil jo være smukt og højtidligt…. og disse ville kunne skabe en smuk ramme for selve rituals pladsen….. men sørg for, at de står sikkert og ikke kan sætte ild i tøjet på børn og andre gæster…..

I mit ritual

I mit ritual vil gæsterne nemlig stå rundt omkring denne hellige cirkel, der er pyntet med disse lys, planter, blomster, sten krystaller, røgelse og vandkar, m.m…. Forældrene og dem der skal være barnets livs støtter skal med indenfor i cirklen… og her vil en heks… eventuelt forældrene selv sige nogle velkomst ord, så som velkommen til vores barns navne ceremoni… og vi ønsker alle velkommen…. heksen vil ligeledes rense alle i cirklen og overfor barnet vil der blive taget sig ekstra tid i denne henseende… For her vil barnet nemlig ikke kun blive renset af røgelse, Barnet vil ligeledes få et lys holdt over sig og ført rundt om hele des krop…. ( i en afstand så der ikke er fare for ildspåsættelse selvfølgelig) …. ligeledes male et heksesymbol med vand i panden på barnet….. dette kan være en måne, et pigetegn eller drengetegn … det kan været et pentagram eller et andet tegn, der har betydning for familien.. samt så kan man lægges krystaller eller sten rundt omkring barnet …. Elementerne vil på denne måde blive repræsenteret, og for hver af elementerne imens man renser barnet kan man sige,… f.eks.:

Luftens kraft vil vise (sig barnets navn)...vejen og luftens kraft vil beskytte dig....

og gentage når du tager lyste og renser med Ilden...
Ildens kraft vil vise (barnets navn) vejen og Ilden vil beskytte dig......

imens du maler symbolet med vandet vil du sige......
Vandets kraft vil vise (barnets navn) vejen og vandets kraft vil beskytte dig.......

når krystallerne bliver lagt omkring barnet, så siges der...
Jordens kraft vil vise (barnets navn) vejen og jordens kraft vil beskytte dig....

på denne måde bliver barnet forbundet med universet elementer og kræfter og blive et med deres energier...

Nu har alle hørt hvad barnet hedder og Gæsterne vil blive bedt om, at gå rundt og chante barnets navn…. (Måske i lige skulle give gæsterne en lille guide til, hvordan dette foregår, som jo er ret simpelt …. man går ganske enkelt rundt og synger barnets navn i sit eget tempo på sin egen måde…. men når mange går rundt og chanter navnet, så lyder og føles det magisk …. og dette bliver man ved med i et par minutter……. og på denne måde vil navnet kommer godt ind i både barnets (men også gæsternes) sjæl og krop…. Derefter kan heksen sige, at de der står inden i cirklen her i dag skal hjælpe barnet i, at forstå hendes/hans hekse sti…. og vejled barnet, hvis barnet får brug for dette… Dem der står uden for cirklen vil være dem, der skal hjælpe med, at gøre barnet liv langt, lyst og lykkeligt…. Og disse vil blive bedt om, at tænde et lys og stille sig i en cirkel langs med alléen, som er sat op med blomster, og krukker med sand (med plads til at sætte lysene),….. og når alle har tændt lyset vil barnet blive båret igennem alléen med heksen og sine forældre og sine livs hjælper…. og derefter vil der holdes en fest med mad og drikke…. Barnets tøj kan eventuelt være sammensat af element farver og eller barnets køn’s farver…… Ligeledes kan heksens tøj, kappe m.m. have disse element farver på…. og eventuelt kan alle inden i cirklen have tøj/ kapper på der matcher …. det er er en smags sag… Ligeledes kan man vælge at bruge lys med barnets køn’s farver…. eller de forskellige element farver….

Her har Hexe Hedenlil lavet en mini opsætning af hvad hun beskriver hen over, i forsøg på at gøre det billedligt.