Skrevet af Dittekarina første gang i 2010 men er løbende blevet opdateret.
Nu står vinteren virkelig for døren, dette er den midterste efterårs måned, den er opkaldt efter octo/8, det logiske i dette er, at marts i sin tid var årets første måned og her med september den ottende, octo er latin for otte, så den 10. månede hedder 8. Det ældre dansk navn var Sædemåned.
Denne måned har allehelgensaften, og det er i slutningen af denne måned uret bliver sat en time tilbage.
Oktobers måner:
Altså bortset fra det rod der oprindeligt opstår med septembers fuld måne (se september) så hedder fuldmånen i oktober jager-måne, da det var her hvor der skulle jages til at kunne ligges til side til vinteren.
Det sker at der er to fuldmåner i September, i nyere tid har den anden fuldmåne i en måned fået navnet blåmåne, men enlig er den ældre definition af en blå måne den tredje fuldmåne i en sæson, der har fire fulde måner, dette kaldes en sæsonbetonet blå måne, det sker, ifølge NASA, ca. hvert 2,5 år . Men som sagt er det blevet modernet i nyere tid, at kalde den anden fuldmåne i måneden blåmåne.
Allehelgensaften
Det en feltlighed med mange navne, allehelgensaften, Halloween, november nat, samhain. Denne festlighed er efter hånden et total mix af traditioner fra mange tider og steder. Enlig ved vi slet ikke hvor eller hvor gammel denne festlighed er, men det menes at den er flere tusinde år gammel. Tradition vi har i dag er et mixet af forskelige træk, fra kelterne, romerne og den mexicanske Dia de los Muertes, i en del år har det ikke været en dag til stor fejring i Danmark, men dette har ændre sig i den seneste tid.
Festligheden holdes natten mellem 31. oktober og 1 november, det var her de gamle kelter havde deres nytår. De fejrede at sommerhalvåret afsluttede og vinters halvår begyndte. Høsten var over, og man mente i gamle dage at hvis man høster sener ville det rådne. Det var også i gammel nordisk tradition indledningen til slagtetiden.
Man mindes de døde og anså denne nat for at være den nat hvor grænsen mellem de dødes og de levendes verden var udviskende, og derfor var der kontakt. I Europa lavede kelterne lavede lamper af udhulet roer for at holde onde ånder væk. lygterne kaldte man Jack-o-lanternes, opkald efter en ond og nærig mand der var så modbydelig at da han døde var han ikke velkommen i himmelen. Disse lamper blev lavet i Danmark også helt op til 1930´ne. Bosætterne i USA fandt græskarrene nemmere og brugte dem i stedet for roerne til at lave lygter med, det er derfra vi har græskarmanden Jack. efterhånden som kristendommen tog til blev denne aften også ændret til en kristen skik, hvor man minde alle de hellige mænd og kvinder, som ikke fik deres egen dag i kalenderen, det blev indført af pave Bonifacius den 4. i år 610. det er så den dag vi har d. 1. november allehelgensdag.
For en heks er det nu en speciel dag, det er “det nye år”, for dem der følger den keltiske cyklus og det er den dag hvor nye hekse indvies, også her betragtes natten, som det punkt hvor skælvet/sløret mellem de levendes og de dødes verden er er udvisket og kontakt kan skabes. (læs mere om denne festlighed her.)
Sommertid
sidste søndag i denne måned er den dag hvor alle i Danmark står op klokken to om natten og sætter uret en time tilbage for her slutter sommertid.
vejr varsler for oktober
Før 2001:
Middeltemperatur: 9,1 °C
Nedbør: 76 mm
Soltimer: 87
efter 2001:
9,4°C
83 mm
111
kold oktober varsler mild vinter, en mild oktober varsler sne vinter i marts, får vi tåge i oktober, får vi meget sne til vinter og endelig hvis træerne ikke smider bladene i oktober, får vi en streng vinter.
Den 28. Er vejet pænt på denne dag, er sne i julen en sikker sag.
Litteratur:
Familiens bog om årets traditioner, Ulrikke Gercke mfl. Politikkens forlag.
Køkkendagbogen, Anette Eckmann, Lindhardt og Ringhof, 2004.
Heksens håndbog, Dannie Druehyld, Høst og Søn, 1998.
Magi & heksekunst. Dalua; Aschedhoug, 2000
Wicca, Scott Cunningham, 2004 (findes på dansk som Lær og forstå Wicca)
Hjemmesiden: Vejrvarsler.dk og dmi.dk