Sank Hans – dagen der på

I går var det Sankt Hans og  hvad bruget jeg så en sådanne aften på? Jeg snakkede med Anders Lund Madsen til hans podcast Fedeabes Aktuelle Forklaringer, der er på hver fredag og dette afsnit kommer så i morgen. Han ville gerne snakke med en ekspert på et området for alt det der er sket i den uge, det er konceptet i hans program. Jeg ved ikke lige om jeg er ekspert, men jeg ved da lidt om noget! Det var godt nok til ham, altså nu er jeg en person der springer lidt rundt i det, når der opstår tanker midt i det hele, hvis jeg ikke lige holder fast i det jeg har gang i, det er Anders Lund Madsen så også og han er meget være en jeg er og det smittede, så i skrivende stund har jeg ingen ide om jeg sagde noget fornuftigt, men hyggeligt var det. Så nu tænkte jeg, at her kan jeg i det mindste være lidt mere struktureret, her er lidt om sommersolhverv, Sankt Hans, hekse og alt det jazz.

Sommersolhverv

I år landede sommersolhverv på 21. det er den dag hvor solen står højest med sin fuldeste kraft og det giver den længste dag, der med den korteste nat. Faktisk stor solen næsten på samme måde i hele 3 dag, hvor i mod, der rasten af året, bliver lagt få minutter eller reduceret med få minutter hver dag.

Det er en fantastisk dag at lave magi der har med selveudvikling,  der giverlys og glæde ind i livet.

Sankt Hans

Er den kristen over dække af sommersolhverv, i sin rene form er det Johannes Døberens fødselsdag. Det var i sin tid nemmer at ligge nye traditioner oven i de gamle og på den måde kan man sige de tidlige kristen stjal de gamle traditioner der er forbundet med sommersolhverv, det gjorde de en gang i år ca. 200 og det kom så med til Danmark, da Danmark blev kristent ca. i år 1000. Altså enlig er det den 24. der er Johanes Døberens fødselsdag men i Danmark holder vi de dagen før.

Det betyder at Jesus og Johanes Døberens fødselsdage er lige over for hinanden i årshjulet, ved sommersolhverv og vintersolhverv, som længe før har været vigtige og specielle dage, som  man har fejret på forskelige vis.

De traditioner vi har i dag har i den Danske Sankt Hans er et stort mix af kristendom, noget keltisk , noget svensk (i det hele taget har svenskerne været god ti at holde  længe på deres traditioner, før de kristen traditioner overtog) og ja så blev der en gang rykket noget traditioner fra Valgborgs aften til Sankt hans, så man var fri for 2 store festlighede lige oven i hinanden.

Heksen på bålet

Jeg ved nogen hekse er maga forarget over heksen på bålet Sankt Hans, de sammenstiller det at hekse blev brændt på bålet i det virkelige liv, med Holocaust, og her fra er der jo ikke noget med at man har en dag til af brænde dukker der jøder. Men den tilknytning til de  hekse der blev brændt på bålet er faktisk først kommet sener.

Oprindelig var det en tradition der kom fra Tyskland omkring 1860, og til at starte med var det bare en dukke, der skulle symboliser det onde man ville af med. Men det ændret sig og blev til heksen sener hen. I første omgang var heksen gået hen og blevet en man kun mødte i eventyr og blev derfor symbolet på det onde og det man ville af med. Det skal lige nævnes at den sidste heks, der blev brændt i Danmark, var i 1693 og ellers var heksen forsvundet, som en virkelig person i det protestantiske Danmark, i hver fald i folkets bevidsthed.

Men der var også lige noget andet der skete her i den tid, hvor heksen kom på Sank Hans bålet, det var at kvinderne ville have mere at have sagt i forhold til mændene der bare havde hele overtaget, altså noget mere ligestilling. Den danske kvindebevægelse opstod 1871, med Dansk Kvinde samfund, kvinden ville tages alvorligt og hun ville have rettigheder på lige fod med mænd, bland andet valgret som kvinder i Danmark først fik i 1915,  heksen dukken blev sat på bålet omkring 1875.

Her kommer grunden til, at det er den kvindelige heks der kommer på bålet, for hvad ville de præster og andre “vigtige” mænd gerne af med, da dukken kom på sank Hans bålet? En kvinde der kan selv! Så under dække af, at brænde eventyrs heksen, der er symbolet for ondskab, er det i virkeligheden en kvinde der kan og vil selv, der bliver brændt. Som sagt kom forbindelsen til de mennesker, der blev anklaget for hekseri først langt senere.

Som sådan bliver mit hekse jeg ikke provokeret af at heksen dukken bliver brændt på bålet, men som kvinde minder det mig om, at at kvinder der ikke har det uskyldige, rene, jomfruelige over sig er selv den dag i dag er skøger, ikke logisk tænkende og i det helet taget ikke fornuft præget, billige og hekse, altså eventyr heksen vel og mærket!! 

Så når der er nogen hekse der i dag, eller nu var det så i går, fejre Sankt Hans ifører sig heksehat og kost og deler sjove bilder af, at nu er de på vej til Bloksbjerg,  så ser jeg det lidt som et oprør “nå så kvindes skal undertrykkes? Min bare….”. Jeg ser det som noget helt andet end det at heksen dukken bliver brændt på bålet. Historisk set er hekse også blevet kaldt kloge koner eller kloge mænd, og det er da det mest ubegavet at brænde det kloge folk, hvem var det lige  der fandt på det?