Mande-heks?

19. januar 2019

Hvad kalder man sig som “mande-heks”?

Simpelt – Heks!  

Eventyr og Pop-litteraturen har opdelt ordene så vi tror, at en heks er en kvinde og en mandlig heks kaldes troldmand.  Men der går hurtigt lidt Merlin/ Harry potter i den! Og det, at kalde sig noget andet, får mig til at tænke på et citat af Yoko Ono

”Jeg tror at alle kvinder er hekse i den forstand, at en heks er et magisk væsen.  Og en troldmand, som er en mandlig version af heks, bliver set op til og folk respekterer troldmænd. Men en heks, kors, vi må hellere brænde dem”. 

Taget i betragtning af hvilken tidsalder vi er i, så er der sket en del med vores gamle ord og sammensætninger af ord. Troldmand, troldkarl, eller når man bruger de engelske warlock, wizard, bliver hurtig lidt komiske. Der er også ældre ord som heksemester. Men faktum er, at vi ikke ved om hvordan netop dette ord er blevet brugt. 1 – var det kun mænd der var heksemestre og 2 – betød titlen at man mestrede heksekunst eller at man mestrede hekse? Der nogle børnebøger hvor heksemesteren jager hekse og absolut intet har af gøre med at være “heks”.

Troldkyndig går både for mand og kvinde, heks går både for mand og kvinde; lidt ligesom menneske det er også både for mand og kvinde.
Faktum er at nogen ord er både og. Udgangspunktet, i forhold til det at være heks, er at de er lige så hvorfor gøre forskel?

 

Som en YouTube heks også fortæller: