Den nye tids hekse

21/4 2020

Når nogen spørg mig om “hvordan lærer jeg at blive heks”, har mit svar altid været “læs alle de hekse bøger du kan komme i nærhed af og prøv dig frem”. Men det svar har ændret sig i den sener tid.

Jeg kan godt lige bare at hoppe ud i ting og så blive kloge hen af vejen. Når jeg så beder en anden om at læse og læse og læse, beder jeg i virkelighede andre om at gøre noget andet en jeg selv gør. Altså i dag læser jeg meget, men det vender vi tilbage til, det nytter heller ikke, at blive akademiker heks – altså en der læser det hele og ved det hele, men ikke ved hvordan det i praktisk vil fungere.

Men hvorfor er det en god ide at læse en masse alligevel? Det er godt at vide hvad du har gang i, stik fingeren i jorden, så du ved, at når du fortæller om de ting du laver, at du har styr på det du siger. Ellers vær ærlig og sig jeg har rodet lidt med det her hvor finder jeg mere info.

Tiden  for at være heks ser ud ti at ændre sig. 

Ville jeg anbefale bøger fra flere årtier tilbage? Ja/nej, jeg tror vi er inde i en tid hvor det at være heks er ved at ændre sig. Hvis  vi lige tager lidt historie et turbo overskrifter, den gang Gerald Gardner sagde, det at vær heks hedder wicca og det er et præsteskab, med et hvis hierarki og at man indvies i sin cirkel, Hvad gjorde de andre heks? De lagede armene over kors og sagde “af hva for noget?”

Der gik nogen år og man vendte sig til de der wiccaner hekse og deres måde at gøre tingene på, så kom Scott Conningham, han sagde ”aarrr altså, man behøver ikke en cirkel, man kan godt selv”, og så krydsede wiccaner heksene deres arme og sagde “det var da vis noget være sludder”.

I lang tid har der været forskelige hekse, både af traditioner og stil, som fx inspireret af shamanisme eller folk lore eller af wicca. Det har været helt okay, men nu sker der så noget nyt. Dem der bliver kaldt de alternative, floffy poff folk kommer mere og mere ind i hekse miljøet, uden at tage højde for hvad heksen har af viden/baggrund. De kommer med deres englebasse og lys-arbejde energi og siger de også er hekse.

Tiden er inde til at bagrebet hekse ændre sig igen, man kan sige at tiden er løbet fra at være hekse autoritet, det vil fok selv være på deres helt egen hjemmestrikket måde. Er der godt eller skidt? Det er noget andet og som heks med rigtig meget faglig viden og masser af års partisk erfaring, kan jeg god ind i mellem sidde og ryste hoved og tænke “hvaaaaddd????”. 

Det er fedt at der sker nye ting, men det er ikke så fedt at emner pludselig bliver udvandet. Fx hvis en Bøv, der i de sidste mange år har hjemmestrikket hvordan man fx bruger runer, denne Bøv kommer ind i hekse miljøet og siger “hallo jeg ved en masse om runer, nu skal i se”. Det viser sig, at heksene ikke kan genkende denne viden, som de selv nøjsom har samlet gennem mange år, gennem ældre skrifter og varet meget tro mod de historiske aspekter. For de feste hekse er det noget rod med den alternative tilgang, at helt hjemme strikke noget der findes, som minimum bør man da kende til hvad der har været før man bare kaster sig ud som ekspert.

Men her kommer et dilleman, for hvordan skal denne udvikling af den nye tids hekse være. For mig handler det, at være heks, sig meget om også at udvikle sig og lære fra sig, så andre kan “rejse” sig, jeg forstår den alternativ “jes jeg har fået så meget ad af dette, nu vil jeg dele det med jer” men jeg forstår også disciplinen heksen har i ikke bare at dele, for det er en speciel viden der kræver en vis for for hmm ærbødighed i mangle af bedre ord. Så hvis vi tager ensemblet fra før,  hvis nu der ikke fandtes 1000 vis af bøger om runer og vores Bøv skrev en bog om runer, (det kan jeg godt sige for jeg har selv skrevet en om runer 😛 ) . Lad os så sige at vores Bøv, der havde hjemmestrikket sin viden om runer, fik godt salg af sin bog og det blev den nye viden for runer, hvad sker der så med den gamle viden af runer, den som er lidt hemmelig og ikke lige til af få fat i, men helt igennem saglig. Hvis ansvar er det, at den oprindelig og lidt besværlige tilgængelige viden også bliver vist/hørt?

Længe har jeg hørt at hekse mangler dybte i hekseverden, men er det de “nye” der bare skal holde mund, studere, studere og studer og repetere de hekse der har været der længer og har mere erfaring. Eller er det de “gamle” hekse der må komme ud af deres huler og lære deres videre fra sig, så det ikke for eftertiden blive udvisket i et new age alternativ skudder mudder?

Så er vi tilbage hvor vi startede, nemlig jeg hader alt det tør støvet halløj…..til at begynde med og vil bare gerne i gang og så bagefter dykker jeg ned i dybet af støv og opdager at det som regel slet ikke er så støvet alligevel.

Så jeg tænker at hvis de “gamle” hekse vil havde dybte, er der deres ansvar at komme med den, for den nye generation har en helt anden tilgang til det og den er som sådan ikke forkert, bare mere fanden i volsk og her kommer jeg agtig. Men det ville så absolut også klæde den nye tids hekse, at finde lidt dybte og ikke bare tænke at de “gamle” hekse er arrogant og lukkede, de har faktisk masser at byde på og god solid viden på hvad der virker og hvor den det virker.