De kolde hekse

23. juni 2014

For noget tid siden spurgte jeg 10 forskellige hekse der har haft kontakt med pressen eller skoleprojekter på de ti klassiske spørgsmål de bliver stilet! Om denne til pressen/ skole havde givet godt eller dårlige udfældninger fra omgivelserne som ikke lige høre til hekse interesseret. Og om der var en føles af at deltagelsen havde gjort en forskel. 

Spurte jeg for at få svar på hvilken 10 oftest bliver stillet? NEJ! – dem bliver jeg jo også selv stillet og kan dem mere eller mindre på rygraden. Men hvorfor så belemrer 10 forskellige hekse med dumme spørgsmål? 

Hekse i Danmark har et ry for at være meget til lukket og virke overlegen og kolde. Sammen med nogen elever fra en 8. klasse lavede jeg så en stik prøve – De havde selv fundet 10 hekse og spurt, de havde spurt på forum og FB. Og så havde de lokkede mig til at lave over stående rund spørge. 

Blev fordomme om lukkethed, overlegenhed og kold mane i jorden? – nej tvært i mod! I forum blev de bedt om at kigge i hvad der var skrevet før, på FB blev de smidt af, 1 ud af de 10 hekse de havde spurt vendte tilbage, men svar, og min stikprøve? 4 vendte tilbage, hvor af en skrev direkte “De ti klassiske spørgsmål orker jeg ikke lige at grave op … så dem må du leve foruden!”.

Nu skrev jeg selvfølge ikke hvorfor jeg spurgte om disse tosset spørgsmål, men det var en del af eksperimentet. 

Sjovt nok er der rigtig mange hekse der ikke siger at de er hekse, fordi de ikke vil ses skævt til. De har ikke lyst til de konsekvenser det kan få. Måske er det også det der ligger i denne lukkede hed. Dog siger alle de hekse, der har vendt tilbage at de har haft positive oplevelser ved at deltage. 

En af heksene fortæller:

Jeg har faktisk ikke fået nogen negative tilbagemeldinger på at have deltaget i interviews, kun positive. Fx det er dejligt at der er nogen der vil fortælle om en anderledes livsstil, og at det er godt at få et indblik i hvad det vil sige at være heks. Flere har også sagt at det er dejligt at der er nogle der viser at den verden eksisterer, så folk der sidder alene med det kan se at der er andre. Jeg ville gerne gøre det igen, mest af alt for oplysningens skyld. For at åbne op for vores verden så folk udenfor kan få et indblik i den, og de som er usikre på om de er hekse, eller måske bare sidder alene med det at være heks, kan se at de ikke er alene. Jeg holder af og til interviews for skolebørn og gymnasieelever ift. asatroen, og vil også gerne gøre det ift. heksepraksis.” 

og en anden

De få tilbage meldinger jeg efterfølgende har fået, har kun været positive. Jeg ville nok overveje (grundigt) at gøre det igen, men det kommer også an på hvem, hvad og hvorfor”. 

Nå er nu det lyder så positivt, hvorfor så ikke bare kaste sig ud i det? Fordi det kan have konsekvenser! – Rigtig grimme konsekvenser!!  Jeg kender eksemplet, hvor en klassekammerat ikke må lege med en anden klassekammerat, fordi moren er heks. Jeg kender eksemplet, hvor en pædagog sendte end indberetning og var lige ved at få politiet til at hente nogle børnene, fordi hun havde fundet ud af moren var heks. Jeg har prøvet at være igennem hele møllen hvor en pædagog var lige ved at nægte at udlevere mine børn, fordi jeg har en anden livsanskuelse, det har ikke været sjovt for mine børn eller mig, og jeg kunne virkelig leve fantastisk uden. På den anden side er der jo nogen der må fortælle folk at deres fordomme kommer fra popkultur og gyserfilm og forædlet religiøsitet. 

De fleste dansker er langt mere kristen påvirket og Hollywood manipuleret end nogen vil kendes ved! Men hvis vi som hekse, gerne vil have forståelse for retten til vores valg, bør vi så ikke være med at oplyse om heksekunst på en ordentlig og sober måde? JO!…Det er kun på den måde at fordommene bliver manede i jorden.

De ti oftest stilledet spørgsmål:

  1. Hvorfor er du heks?
  2. Hvordan/hvornår opdaget du, at du er heks/blev du heks?
  3. Har du sagt til dine omgivelser at du er heks?
  4. Hvad sagde din familie til at du er heks?
  5. Hvordan er du heks i din hverdag?
  6. Møder du mange fordomme som heks?
  7. Bruger du magi og hvis ja hvordan?
  8. Går du meget i sort tøj?
  9. Hvor/ hvordan lære man at være heks?
  10. Hvad er der specielt ved at være heks?

Foto er venligst udlånt af Moonsisters.