Danmarks eneste Heks

På en høj lys solskinsdag, da min ældste datter sad i en klapvogn, gik jeg i mit lokale center med netop med min ældste i en klapvogn. Jeg  lukker ofte lidt af for omverden, fordi der bliver kigget skævt til mig da jeg går i mærkeligt tøj, bare tær og bare er lidt anderledes her vor jeg bor.  Men midt i det hele, der som jeg går i mine egne tanker er der en kvinde i den anden ende af centret (næsten),  hun udbryder højt og tydligt “hold da op nogen smukke blå øjne det barn har” hun er  i en lang sort kjole, løst hår og bare tær, hun er sammen med en gruppe af andre kvinde, der helt tydeligt er ligesindet og jeg griner smørret for jeg ved jo godt hvem det er og tænker for mig selv “hvad fanden laver hun på amager.” og “gu´har min datter smukke øjne”   

Det er faktisk den eneste gang jeg har mødt Dannie Druehyld fysisk og det har efterladt et fantastisk dejligt minde, ellers har jeg kun talt et par gange i telefon med hende, hun var fantastisk hjælpsom og snak sagelig og indimellem de historier hun har fortalt, tror jeg der har sneget sig et par røverhistorier ind, det er i hver fald min fornemmelse.

Jeg kan ikke huske hvornår jeg læste hendes Heksens håndbog første gang, men den der står på min hylde er fra 1998 en 3.  udgivelse, men jeg kan fortælle at hun, igennem sin bog, var den der hjælp mig at sætte ord på det der rumsteret i mig, det kan godt være jeg selv var lang tid om at påtage mig hekse titlen, men siden jeg læste hendes bog, har jeg altid omtalt jorden, som moder jord og rytmen af en heks hjerte begyndte for alvor at vokse i mig.

"jeg blev kaldt heks, fordi kvinder som os blev kaldt hekse".

“At leve som heks er at leve cyklisk.

At leve med gudinderne, blomsterne og fuglene.

At leve som heks er opmærksomhed.

At se, så hver tilfældighed danner et mønster.

At opleve det, der sker som en del af et magisk puslespil.

At leve som heks er at være til stede.

At være midtpunktet i magien, at skabe og forandre.

Ved at leve, at gøre og handle vil livet og oplevelsen tage form.”

– Dannie Druehyld (1947-2021)

Dannie Druehyld blev kend i folkemunde som Danmarks eneste heks, den var der så nogen der troede på, så da det kom frem at der var andre bliv folk forvirret.

Men hvorfra kom det så, for der var alligevel noget om det, Hun registret sig i telefonbogen og i sin foredrags virksomhed som heks, altså var hun Danmarks eneste registret heks.

Det startede, som et skældsord fordi hun var anderledes, gik anderledes klædt  og så på grund af hendes fascination af urter, og så kan der kun være tale om at være heks, hun brød sig slet ikke om det, faktisk blev hun mødt med vold og  anmeldt for ting hun ikke havde gjort, og det hjalp jo selvfølge heller ikke at hun kæmpede for kvinde sager, men  hun tog hekse titlen til sig og i 1985 var hun ude af kosteskabet med Forsiden af Jyllands Posten under overskriften: Heksen fra Rold.

Siden udkom hun med i Naturkosmetik fra 1984,  Vild vegetarmad i 1985,  og ‘Heksens håndbog’  i 1987 som er genoptrykt flere gange siden, en bog nok de fleste danske hekse har stående på reolen.

Hun holde fordrage, og gik guidet ture, hvor hun fortalte om naturens vidunder, både af blomster, urter og de magiske kriple krable væsner, hun var også på heksens værkstede i Rebildcentret tæt ved Rebild Bakker, her havde hun  workshops om urter, magi og amuletter.

Hun var ikke kun forgangs kvinde som heks, der gjorde det mere ligamentet at kalde sig heks i Danmark,  hun  var også aktiv i ungdomsoprøret, en del af kvindebevægelsen og klimaaktivist.
Hun opdaget klima ændringerne længe før det blev smart gå op i sådan noget, og længe før det blev taget alvorligt, men hun levede ånde og var med naturen i mere end 30 år, jeg læste en gang en artikel hvor hun sagde  “moder jorden er i chok over sin egen tilstand”,  jeg kan desværre ikke huske hvilken blad/avis artikel var i, men hun så at jorden/naturen led og hun gjorde, at det at kalde jorden for moderjord relevant igen for en hel del danske hekse.
I hendes sener år fik hun fik en kræftsygdommen der heder gist, dette krævede konstante livforlængende behandlinger, men som hun fortalte til en journalist på NORDJYSK “Den dag jeg fik at vide, at jeg skulle leve med uhelbredelig kræft og have livsforlængende medicin resten af mit liv, kørte jeg forbi en færdselsulykke på motorvejen ude ved Svenstrup. To var blevet dræbt, og det sætter jo tingene i perspektiv”.  Hun døde d. 3. maj 2021 74 år gammel.

Da Dannie Druehyld tog hekse titlen til sig og levede med den, sagde hun at hun var heks, inden hun blev født.

Fakta:

 • Navn Marie Dannie Joyce Vestergaard Olsen.
 • Født 1947 5/12. Og opvokset på Amager i et hjem uden særlig mange penge.
 • Ikke specielt succesrig skolegang.
 • Flyttede hjemmefra som 15-årig.
 • Er som 23-årig landets yngste børnehaveleder i 1970.
 • Var med til at starte skovbørnehaver med pensionister og psykisk syge som frivillige.
 • Aktiv i Vietnambevægelsen og kvindebevægelsen.
 • Var med til at grundlægge Kvindehøjskolen og krisecentre.
 • Dannede kvindekollektivet Kvindelandet ved Aalestrup og var med til at starte Femø-lejren.
 • Udgav i 1984 Naturkosmetik.
 • udgav 1985 Vild vegetarmad.
 • Udgav i 1987 Heksens Håndbog.
 • Holder mange foredrag og får besøg af skoleklasser 
 • Er dybt engageret i Klimabevægelsen i gennem hele sit liv.
 •  Har heksens værksted på Rebilcentret. (dette køre faktisk stadigvæk efter hendes død, se her. Der ud over har Rebilcentret oprettet et særligt område, Dannies Skov, hvor besøgende kan gå i Dannies Fodspor).
 • Døde d. 3. maj 2021 74 år gammel.
 • En indsamling til at frit købe vild natur i Dannies navn blev oprettet af Tina Weiss, “Vild Natur til Dannie Drudehyld”  et sammen arbejde med den danske naturfond blevet indgået. Da ind samlingen sluttede var beløbet 275.575 det bliver til næste 33.000 km2 eng ved Rold skov, Det er et stykke jord der skal genoprettes og det støder op til arealerne omkring Store Blåkilde, hvor Dannie Drudehyld selv har haf tilknytning. 

”En nat sad jeg ved den hemmelige kilde, mediterede lidt og tænkte på hvor meget vi er fælles om på denne jord. Jeg tog et åndedrag, ilt, en gave fra træerne, og ved min udånding fodrede jeg træerne; sådan er luften om os fuld af alles åndedrag-selve livet”. Dannie Druehyld i 2018.